Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kossor fick fint besök

STORVIK
Landshövding Christer Eirefelt träffade på torsdagen representanter för LRF, Lantbrukarnas Riksförbund.

Annons
Förutom att prata om länets lantbruk och möjligheterna för näringen att utvecklas hann landshövdingen med ett besök hos lantbrukarparet Krister och Lotta Zetterlund i Storvik.
- Vi har diskuterat hur viktigt lantbruket är och vikten av att få in ungdomar i verksamheten, sa landshövdingen. Lantbruket har ansetts som en gnällig näring, men nu ser ungdomarna spänningen i det.
- För Gävleborg är lantbruket en mycket viktig näring, sa Eirefelt.

Viktigt besök
För länets nye landshövding är den här typen av besök mycket viktiga.
- Det ger mycket att träffa de som är mitt uppe i verksamheten, förklarade Christer Eirefelt. Möjligheterna är viktiga - problemen stöter man ändå på.
Krister och Lotta Zetterlund bedriver ett relativt stort jordbruk med sammanlagt 140 kor varav 61 är produktiva mjölkkor. Medelantalet mjölkkor per gård i Sverige ligger på 34 djur.
- Vi levererar ungefär 500 ton mjölk varje år, berättar Krister Zetterlund. Sedan säljer vi också lite slaktdjur.
Till gården hör också 60 hektar skog och 50 hektar åkermark. Krister har arbetat på gården sedan 1976 och 1995 tog han och Lotta över den.
- Vi fick köpa lantbruket billigare än marknadspriset, förklarade Lotta Zetterlund. Vi hade inte haft en chans att betala de pengar som marknaden kräver.
Krister och Lotta driver gården själva i dag. Normalt sett är äldsta sonen med, men i vinter är han utlånad för att köra timmarbilar.
- Yngsta sonen går på Nytorp och han är hemma och hjälper till på helgerna, berättade Lotta.

Ingen överproduktion
Det talades också om det nya EU-bidragen.
- Något som slår hårt mot oss i Sverige, anser Lotta och fick medhåll av Christer Eirefelt. Vi får helt enkelt sämre betalt för mjölken med ett förändrat stöd. Dessutom går stödet till lantbrukare utan djurhållning för att de ska hålla landskapen öppna.
- I Sverige har vi ingen överproduktion av mjölk, menade Lotta. Det är övriga EU-länder som har det.
JÖRGEN LARSSON