Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kostnaderna för LSS ökar

SANDVIKENSocialförvaltningen i Sandviken kommer att gå tio miljoner back i år.

Kommunstyrelsen skjuter till sju miljoner men sparkraven på socialförvaltningen är fortfarande tuffa.
Gefle Dagblad skrev i somras att det är höga kostnader för vård av unga på så kallade hvb-hem samt skenande LSS-kostnader som ger minuset i budgeten för socialförvaltningen. Enbart LSS-enheten beräknas gå back med omkring sju miljoner i år.

Pengarna rullar
Även kostnaderna för placeringar av unga ökar i år. Redan efter ett halvår hade socialförvaltningen gjort av med nästan hela årsbudgeten för hvb-placeringar av unga.
Vid kommunstyrelsens sammanträde i tisdags fanns den ekonomiska situationen med som ett extraärende och socialchefen Yvonne Bäckius redogjorde för läget. Det visar sig att situationen är oförändrad, det är nu säkert att man kommer att få ett minus på minst tio miljoner kronor. Det finns heller ingenting som tyder på en förbättring framöver. Tvärtom ökar bland annat LSS-kostnaderna hela tiden.
Kommunstyrelsens beslut att täcka sju av tio miljoner innebär att man tar från finansnettot som därmed ansträngs.
- Vi täcker underskottet i delårsbokslutet men vi justerar inte förvaltningens budgetram. De måste fortsätta att jobba för att minska kostnaderna med tre miljoner, konstaterar kommunalrådet Stefan Hedin.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se