Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kostnaderna för stafettläkare ökar

GÄVLEI Gävleborg ökade kostnaderna för att anlita stafettläkare med över tio miljoner kronor förra året.

Det visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort.
Det innebär en kostnadsökning med 20 procent jämfört med år 2001.
Men enligt landstingsrådet Ann-Margret Knapp är problemen värre än så.
-Inte nog med att de kostar dubbelt så mycket i lönekostnader. Det visar sig också att de sjukskriver mer, remitterar fler och skriver ut dyrare läkemedel än vad landstingets läkare gör. Och många gånger skulle det inte behövas. En läkare som känner sina patienter skulle inte behöva göra det i samma utsträckning, säger hon.
Problemet är att landstinget inte lyckas locka till sig tillräckligt många läkare. Då måste man ta till vikarier från bemanningsföretag, så kallade stafettläkare.
De kan tjäna två till tre gånger så mycket som en landstingsanställd läkare, mot att de tvingas flytta runt och vikariera i olika landsting över hela landet.
Störst brist på läkare, och därmed behov av stafettläkare, har norrlandslandstingen. Därför vill Ann-Margret Knapp reglera utbildningsplatserna.

Kortare arbetsdagar
-Jag tror att en lösning skulle vara att fördela utbildningsplatserna över hela landet. Väldigt ofta blir man kvar där man gör sin AT-tjänstgöring. Hittar man den modellen minimerar man behovet av stafettläkare, säger hon.
Att höja lönerna för att locka fler läkare att stanna inom landstinget tror hon inte på.
-Löneledande, det kan man vara en månad. Sedan kommer någon annan och höjer. Visst måste man diskutera löneutvecklingen, men man måste komma ihåg att det är bestående kostnader. Man kan inte sänka lönen igen när man rekryterat tillräckligt.
Hon ser andra lösningar än att tävla med lön för att locka läkare till landstinget Gävleborg. Och ett av dem är redan på gång.
-Nedsatta arbetstider med en timma för barnfamiljer. Det är unikt i Sverige, vad jag vet. Jag tror det kan locka dem när det är dags för familjebildning, säger hon.
MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 30
magnus.lundquist@gd.se