Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kött är en het potatis

Min ledare den 8/2 om nödvändigheten av att äta mer vegansk mat leder till en ofta ställd fråga: Borde det inte införas helt vegansk mat i skolan? Äldrevården? Andra institutioner?

Som liberal tycker jag att beslut om gemensamma angelägenheter ska fattas på så låg nivå som möjligt. Vad gäller skolmat kan staten bestämma att sådan skall serveras. Men vad som ska serveras bör rimligen varje skola bestämma själv.

Skolledare kan dock gärna inspireras av idéer som framkommer i debatten.

De flesta skolor erbjuder ett vegetariskt "alternativ" till den "ordinarie" matsedeln som innehåller animalisk kost. I dag är animalisk kost normativt. Veganskt en avvikelse. Ska vi motverka växthuseffekt och ohälsa (samt på köpet inte plåga djur) så måste vi börja betrakta vegansk mat som basföda och animalier som ett (överflödigt) tillägg. Vegansk kost tillgodoser allt som kroppen behöver.

Vi måste helt enkelt vända på resonemanget. Varför ska skolor behöva tillgodose dem som prompt vill lägga till animalier till den veganska baskosten?

I dag har troende barn rätt att få religiöst anpassad kost i skolan, som halalkött och kosher. Jag tror inte det är realistiskt att skolor kan övergå till att servera enbart vegansk kost över en natt. Debatten om mat och klimat måste fortgå ett tag för att veganmat ska accepteras som det normala. Därför behövs förmodligen en övergångsperiod där även animaliska rätter serveras som alternativ till vegankosten.

I ett första steg kan då den icke-religiöst anpassade animaliska kosten rationaliseras bort. Alla som vill äta kött även på skoltid kan äta halal eller kosher.

Om någon har principiella skäl emot religiös mat så bör man betänka att skollunchen bara är en av dagens, och veckans, alla måltider. Den mesta maten äter barnen inte i skolan. Den som inte vill äta halal eller kosher kan äta veganmaten på skolan och få kött hemma.

Motsvarande gäller i ett senare skede även för halal och kosher. När vegansk mat accepteras som fullgod basföda kan de som vill äta religiöst kött göra det hemma. Enligt min mening innebär inte religionsfrihet att samhället ska ta överdrivna hänsyn till religiösa val, som ju är en privat fråga. Konsekvenser av religiös tro får hanteras privat.

På äldreboenden tror jag dock inte på strikt veganism. Ett problem bland äldre är undernäring. En orsak är att maten som serveras helt enkelt inte smakar gott. Ett bra sätt att bättra på äldres aptit är att servera mat som de gillat tidigare i livet vilket vad gäller dagens äldregeneration sällan torde vara vegankost.

Jag tillhör inte de som tycker att fångar borde få leva "på vatten och bröd". Fängelsetiden bör utnyttjas meningsfullt, framför allt vad gäller brottspreventiva rehabiliteringsprogram (som givetvis bör vara obligatoriska) men varför inte också genom att ge de intagna nyttigast möjliga kost, det vill animaliefri.

Nej. Jag ironiserar inte.

Mitt förslag ska inte missförstås som om jag skulle vilja "bestraffa" utsatta människor och göra en redan trist vardag för dem ännu jobbigare. Tvärtom argumenterar jag för deras bästa. Det är svårt att bryta vanor och smaken av kött blir lätt beroendeframkallande. En tid av frihetsberövande kan då med fördel användas till att omskola sig till ett hälsosammare liv.

Det vore en för långtgående inskränkning i privatlivet att förbjuda fria människor att äta kött (liksom fett, socker, alkohol med mera).

Men för de flesta som av olika skäl får mat serverad och betald av samhället är köttinnehåll sällan försvarbart.

LÄS ÄVEN:

Därför borde vi alla bli veganer

Ständigt denna halaldebatt