Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köttfärsgratäng med mossprits

Annons

För 4 personer
500 g köttfärs
1 gul lök
1 stor morot
2 vitlöksklyftor
1 förp. krossad tomat, 500 g
2 msk konc. tomatpuré
2 dl rödvin, om man vill
2-4 dl vatten
1 1/2 msk konc. kalvfond
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
smör och rapsolja
salt och svartpeppar
Till gratängmoset:
12 normalstora potatisar, mjölig sort
2 äggulor
1-2 msk rapsolja
salt och peppar
Dessutom:
2 dl riven ost

Skala, koka och mosa potatisen. Blanda moset med olja, äggulor, salt och peppar.
Skala och hacka lök och morot. Bryn köttfärsen med smör och rapsolja i en rymlig gryta. När färsen är ”grå” tillsätts lök- och grönsakshack samt örtkryddor. Bryn allt ett par minuter till innan tomatkross, tomatpuré, vin, vatten (den större mängden om man struntar i vin) och kalvfond tillsätts. Sjud såsen 20 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar mot slutet.
Spritsa potatismos längs kanten på en ugnsfast form. Placera köttfärssåsen vid sidan, strö ost över såsen och gratinera allt i 250 graders ugn cirka 8-10 minuter.
Dan Strandqvist/TT Spektra