Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftigt regnoväder på väg mot Gävle

SMHI varnar för ett kraftigt regnoväder som är på väg mot Gävle.
– Det kan bli svårt att se något på vägarna och det gäller att se upp för vattensamlingar, säger Sten Laurin på SMHI.

Det kraftiga regnovädret kommer från Polen och hade på onsdagseftermiddagen nått Gotland.

– Vi räknar med att det faller 30 till 50 millimeter i Gävletrakten under torsdagen och har utfärdat en klass 1-varning, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI.

I lördags skrev GD om översvämningarna i Sandviken och risken finns att Årsundavägen vid viadukten åter hamnar under vatten.

– Regnet kan göra det svårt att se i trafiken och det gäller att se upp för kraftiga vattensamlingar i låga områden, till exempel under broar, säger Sten Laurin.

SMHI:s prognos visar även på vindar runt 15 meter per sekund, nordlig kuling.

Regnet väntas sedan fortsätta under fredagen, dock inte lika kraftigt.

Och de närmaste dagarnas oväder ökar risken för översvämning i garage och källare. Men för husägaren finns flera enkla sätt att skydda sig.

– Regel nummer ett är att se till att avloppen fungerar och att avrinningsbrunnar inte är igensatta. Man kanske inte tänker på att rensa brunnen i källartrappan eller garagenedfarten, men där kan stora mängder vatten samlas fort, säger Torbjörn Strandberg, stabschef på Storstockholms räddningscentral.

När de mörka molnen tornar upp sig är det också läge att kontrollera takrännor och takpannor. Takrännorna bör hållas rena från löv för att regnvattnet ska kunna rinna bort ordentligt.

Om olyckan ändå är framme och källaren fylls med vatten täcks det oftast av försäkringen, säger Ulf Bäckman, informationschef på försäkringsbolaget If.

– Undantaget är om själva fastigheten inte står emot regnet – om det är hål i taket eller en spricka i väggen. Sådana fel kan vara bra att åtgärda.

Villaägare i områden som ofta drabbas av översvämning bör dessutom rensa källaren inför det kommande regnovädret.

– Se till att palla upp alla maskiner, som gräsklippare, tvättmaskin och kylskåp, råder Ulf Bäckman.