Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräftstammen i Storsjön växer

SANDVIKENDet är tio år sedan flodkräftan försvann från Storsjön.Nu är kräftorna på väg tillbaka, men det handlar om signalkräftor och det gillas inte av myndigheterna.

Annons
- Vi har gärna sett att det var flodkräftan som kom tillbaka, men det är kört för den, säger Roland Zetterholm, ordförande i Storsjöns fiskevårdsområde. Signalkräftan är kräftpestbärande och den har fått ett bra fäste i Storsjön.
Under sommaren har det gjorts provfiske på kräftor i Storsjön. På 24 platser har proverna tagits och på åtta platser hittades signalkräftan.
- Vi fick upp 200 signalkräftor mot endast två flodkräftor, säger Kalle Gullberg på länsstyrelsens fiskerienhet.

Dispens för utsättning?
Men problemet är att det inte får sättas ut signalkräftor norr om Dalälven.
- Det vi kan hoppas på är ett positivt besked att vi får dispens eller att det blir en lagändring, fortsätter Kalle Gullberg. Det är faktiskt mycket viktigt att kräftan kommer tillbaka till Storsjön eftersom den är den största i bottenfaunan i sjön. Som det är nu finns en obalans i Storsjön eftersom kräftorna tar överskottsnäringen och håller undan döda växter och fiskar.
- Kräftan bidrar helt enkelt till att Storsjön på sikt kan bli renare.
Signalkräftan har på lagligt sätt planterats ut i Stor-Gösken i Hofors. En sjö som har förbindelse med Ottnaren och Storsjön.
Det Kalle Gullberg och Roland Zetterholm önskar är att det blir tillåtet att plantera ut signalkräftor i sjön och på så vis få ett kraftigt bestånd.
- Får vi inte plantera in signalkräftan kan det dröja många år innan beståndet blir bra, säger Roland Zetterholm. Men med insatser ska det kunna gå att börja fiska kräftor om fem år. Det finns en rejäl potential i Storsjön för ett bra kräftfiske.

Skydd för flodkräftan
Anledningen till myndigheternas rädsla för signalkräftan är att det finns ett starkt bestånd av flodkräftan i Norrland. Det är den inhemska klassiska kräftarten som ska bevaras.
- Men det finns också tankar på en satsning av flodkräftan i både Jädraån och Vallbyån, säger Kalle Gullberg. I de vattendragen finns det naturliga vattenhinder som gör att signalkräftorna inte kan vandra upp i de åarna. Men det är en fråga för framtiden.
Först hoppas alla kräftvänner att Storsjön åter ska bli samma fina fiskevatten som förr.

JÖRGEN LARSSON