Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krafttag mot sjukskrivningar?

GÄVLE
Med pilotprojekt för personliga assistenter, badkort för de anställda, förebyggande arbete inom Kommunhälsan och en intern arbetsförmedling ska sjukskrivningarna minska.

Helst med tio procent innan året är slut och sedan ännu mer de kommande åren.
I går spikade kommunstyrelsen den handlingsplan som tagits fram av personalutvecklingschefen Ann-Sophie Hansson.
Men vänsterpartiet tycker att planen är alltför tunn och kan kompletteras en hel del. Oppositionsrådet Ulla Andersson reserverade sig och krävde en återremiss.
- Det är ju mest sånt som redan är beslutat och som ändå ska göras, konstaterar hon.

Vill ha mer delaktighet

Ulla Andersson saknar ambitioner att ge personalen möjligheter att påverka arbetet, ge dem delaktighet och inflytande. Det bör finnas bättre tillgång att fortbilda sig på jobbet, göra karriär och få belöningar och uppmuntran.
Dessutom saknar hon en analys varför så många är sjukskrivna i Gävle kommun. Hon vill även ha ett förebyggande system för hur arbetsmiljön ska bli bättre.
Men hon gillar handlingsplanen också.
- Det är bra att man ska göra utvärderingar och uppföljningar, säger hon.

800 000 till Gerda
Förutom handlingsplanen beviljade kommunstyrelsen i går också en utökad investeringsram för kultur- och fritidsnämnden på en miljon kronor. Detta på grund av att nämnden fått ansvar för konserthuset.
Föreningen Briggen Gerda fick 800 000 kronor i bidrag för den andra etappen. Under villkoret att de också får EU-bidrag.
Fängelsemuseet fick 40 000 kronor ur Pehr Muréns donationsfond för att de ska kunna skaffa vaxdockor.
Däremot gav kommunstyrelsen bakläxa åt en utvärdering av GNA, kommunens näringslivsbolag. Den behöver fördjupas, konstaterade politikerna.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se