Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kråknäsjärnet finns nu i Gammelstilla

I onsdags fick föreningen Kråknäsjärnet nycklarna till Gammelstilla bruks lokaler.

Samtidigt börjar arbetet för att få Riksantikvarieämbetet ska satsa på ett nationellt laboratorium i Gammelstilla.

Utställningen om Kråknäsjärnet har hittills funnits i Torsåkers kyrkas vapenhus. Men nu får föreningen nya stora lokaler för utställningen och samtidigt påbörja det experimentella arbetet med att tillverka järn som man gjorde för över tusen år sedan.

– Vi har fått klartecken för att bygga en blästugn och en smedja utomhus intill parkeringen, säger föreningens ordförande Lars Holmgren.

Eva Hjärtner-Holdar, chef för Riksantikvarieämbetets geoarkeologiska laboratorium, söker dessutom plats för att starta ett geoarkeologiskt laboratorium. Det kan Lars Holmgren erbjuda, och han ser en spännande framtid för föreningen och verksamheten i Gammelstilla.

– Vi blir ett av de fem projekt som Riksantikvarieämbetet vill satsa på, säger han.

På Dansarberget, strax intill Gammelstilla, finns också många lämningar efter järnframställning. Föreningen har fått klartecken för utgrävningar på platsen och Lars Holmgren hoppas att där finns mycket kunskap att hämta om hur man gjorde järn förr.