Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kråknäsjärnet ger honom priset

Hofors kommun utdelar 2009 års kulturstipendium till Jonny Skogsberg som för 15 år sedan upptäckte Kråknäsjärnet i Torsåker.
– Det kom verkligen som en glad överraskning, säger han.

Annons

”För sitt engagerade sökande efter Torsåkers tidiga historia. Ett sökande vars resultat har rönt stor uppmärksamhet i den vetenskapliga världen och placerat Torsåker på den arkeologiska kartan”.

Så lyder juryns motivering till att smeden Jonny Skogsberg tilldelas kommunens årliga kulturstipendium.

– Jag är lite chockad men oerhört glad över att jag blivit nominerad och får det här priset. Samtidigt finns det så många andra inblandade som också ska ha ära, säger han.

Det var en vacker vårdag 1993 som Jonny Skogsberg gjorde det märkliga fyndet med hjälp av en metalldetektor. Han hittade tolv ämnesjärn och två klumpar med smält obearbetat järn.

– Då visste jag inte hur gammalt det var. Jag trodde att det var från medeltiden, säger han.

Men senare har man lyckats slå fast att fynden var betydligt äldre än så. Ämnesjärnen har daterats till tiden omkring år 0.

Ännu vet ingen vad de tolv ämnena användes till. Det finns inga ytterligare spår av järnhantering vid fyndplatsen. Kråknäsjärnets gåta har nått en forskningsstatus som ingen kunnat drömma om.

Järnet förvaras nu i en monter på länsmuseet, men Jonny Skogsberg har gjort kopior.

På nationaldagen den 6 juni mottar han officiellt stipendiet på 12 000 kronor.

– Jag kommer nog att lägga en del av pengarna på föreningen Kråknäsjärnet, säger han.

Kommunen tilldelar även eleverna Julia Larsson och Kevin Eriksson på Kulturskolan i Hofors varsitt musikstipendium.