Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på bättre skuldsanering

/

Det måste bli lättare att få hjälp för dem som hamnat i skuldfällan, kräver flera myndighetschefer.
Och på justitiedepartementet arbetar man med frågan.

Annons

Oförutsedda händelser i livet som sjukdom, arbetslöshet, skilsmässa eller dödsfall – och därmed en försämring av ekonomin – kan drabba oss alla. Och den som drabbas får inte mötas av attityden skyll dig själv, anser bland annat rikskronofogden Eva Liedström Adler.
– För två år sedan kunde till exempel ingen som jobbar på Volvo förutse att det skulle gå hål i marknaden, säger Liedström Adler.

Tillsammans med cheferna för Finansinspektionen, Folkhälsoinstitutet, Konsumentverket och Ungdomsstyrelsen kräver hon att regeringen formar en tydlig strategi för att hantera överskuldsättning och dess konsekvenser.
– Vi väntar oss inte att alla skulder ska skrivas av men vi vill ha ett tydligt mål, säger Liedström Adler och tar regeringens målsättning för de hemlösa som ett bra exempel.
– Målet där att inget barn ska bli hemlöst ger oss en tydlig bild av vart man vill komma.
Omkring 400 000 människor har problem med att betala sina räkningar. Siffran blir ännu högre om även familjemedlemmar räknas in. Oftast är det hushåll med små marginaler.
– Det är så många skuld- och skamkänslor med. En person som hamnar i skuldfällan har berättat det för maximalt tre personer, konstaterar Liedström Adler.

Överskuldsättningen beräknas kosta samhället mellan 30 och 50 miljarder kronor i form av ökade sjukvårdskostnader och produktionsbortfall.
Den som tar lån har förstås ett ansvar för att inte ta på sig en större skuldbörda än han eller hon kan bära. Men också kreditgivaren har ett ansvar att noga pröva om det finns förutsättningar för att medge ett lån. Kronofogden har till exempel under senare tid många gånger framfört kritik mot de snabba sms-lånen som lett till att många hamnar i Kronofogdens register.

Justitieminister Beatrice Ask tog nyligen emot en utredning, Insolvensutredningen, som föreslår lättnader när det gäller vem som ska kunna få hjälp med sanering av sina skulder. Utredningen är nu ute på remiss.
När det gäller sms-lånen kommer justitiedepartementet inom kort i en promemoria med förslag som gäller marknadsföringen av lånen och krav på kreditprövningar.

Mer läsning

Annons