Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krav på fängelsestraff i Scanminingrättegång

Åklagaren yrkade på två års fängelse för den misstänkte styrelseledamoten i Scanmining, när rättegången avslutades i går. Mannens försvarare krävde att hans klient skulle frikännas.

Rättegången inleddes i måndags och har sedan pågått under tre dagar i Stockholms tingsrätt.

Flera av den misstänktes kollegor i styrelsen för Scanmining har hörts och vittnat om vilken information som styrelsen fick om tillståndet för bolaget.

Scanminings ekonomi var körd i botten, men hur illa ställt det var fick inte allmänheten och aktieägarna veta, enligt åklagaren.

Styrelseledamoten, som är åtalad för grovt insiderbrott, började redan i början av 2006 sälja av sitt innehav i Scanmining, till en början från sin aktiedepå i Luxemburg.

I början av januari 2007, när han lämnade sitt styrelseuppdrag, hade han sålt alla sina aktier.

– Han såg vartåt det barkade och ville rädda sina pengar, säger åklagare Yngve Rydberg vid ekobrottsmyndigheten.

Men enligt mannens försvarare, advokat Thomas Öberg från Gävle, är det inte bevisat att hans klient fått så kallad insiderinformation.

– Åklagaren har lagt ner mycket energi på att visa att det var problem i företaget. Men målet gäller om min klient hade insiderinformation. Det tycker jag inte att åklagaren har kunnat visa, säger Thomas Öberg.

Om rätten ändå skulle gå på åklagarens linje anser Thomas Öberg att hans klient ändå inte kan dömas för brott. Enligt honom och hans klient finns det inget uppsåt.

Domen meddelas om tre veckor.