Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krävdes på pengar – slipper betala

En kvinna från Gävle avbröt studierna efter sportlovet. Två månader senare fick hon ett återbetalningskrav från CSN, eftersom myndigheten inte ansåg att lovet medgav studiemedel.

Den kvinnliga komvuxstudenten meddelade sin skola under måndagen efter februarilovet att hon inte ville fortsätta med studierna. Skolan upplyste Centrala studienämnden, CSN, om avhoppet och angav att den kvinnliga studenten hade varit aktiv i skolan fram till och med fredagen innan lovet.

Myndigheten krävde att kvinnan skulle betala tillbaka de 2 684 kronor som hon tagit emot som studiemedel för perioden. Men kvinnan hävdade att första dagen efter lovet skulle räknas som hennes sista skoldag, eftersom det var först då som hon hade kontaktat skolan och hoppat av.

CSN har rätt att kräva tillbaka studiemedel som har betalats ut på felaktiga grunder. Men Överklagandenämnden för studiestöd anser inte att det finns anledning att tro att kvinnan redan vid det aktuella utbetalningstillfället, kände till att hon skulle sluta studera. Därför har nämnden beslutat att kvinnan inte ska behöva betala tillbaka pengarna.