Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kreativa elever på mässa

GÄVLE Gymnasieelever sprängfyllda av ideér och kreativitet. Utsmyckade montrar och pulserande musik. Det var Borgarskolans gymnastiksal fylld av i går när årets företagsprojekt visades upp på årets julmässa.

25 olika elevföretag ställde ut sin företagsidé på årets julmässa som ordnades för andra året i rad. Arrangörer var mässgeneralerna i klass HP3a.
- Vi gör den här mässan för att de ska få öva inför våren när de ska delta i tävlingen Ung Företagsamhet, säger Jonas Asplund som är en av de ansvariga generalerna.

Det är inom ämnet projektarbete som flesta av eleverna har fått i uppgift att starta sitt företag. De får på så vis träna alla moment från att komma på ett bra affärskoncept till att ha en verksamhet som framställer en produkt eller tillhandahåller en tjänst.
Men mässan har även givit andra elever en chans till att känna på det verkliga livet.
Förutom att elever i årskurs 3 arrangerat mässan har elever som läser handelsprogrammet i årskurs 1 haft till uppgift att marknadsföra den. Lena Holm, lärare i handel, är en av de som kommer att betygsätta elevernas arbete, och hon är mycket nöjd med resultatet.
- Jag tror att de upplevde att de hade kul också, säger hon.
Varianterna av de olika företagsprojekten är många. Väsktillverkning, smycketillverkning och underhållning är några av de olika inriktningarna.
Stand By You UF säljer dokumenthållare och har startats av Mohammed Artan, 19, Thomas Ahlbom, 19, Mohammed Awde, 17, och Jonny Gebara, 17.

Grabbarna beställer och köper in färdiga dokumenthållare i svart och vitt från en firma på Brynäs och säljer dem sedan vidare.
- De är rätt så eftertraktade ute i skolorna eftersom de är av plåt och inte går sönder så lätt. Annars är de ofta av plast, säger Mohammed Awde.
Det tycker att det är roligt att uppleva hur det är att ha ett eget företag och en nyttig erfarenhet.
- Förhoppningsvis kan vi också tjäna en liten slant, säger Mohammed Awde.

Nailmakers UF heter företaget som Helene Göterfors, 19, och Louise Uddströmer, 18, har startat tillsammans. De gör nagelförlängning, mönstermålning, piercing och säljer bland annat nagellack. Tjejerna är målmedvetna med sitt projekt.
- Det ska gå med vinst, och vi ska kunna betala tillbaka riskkapitalpengarna, säger Helene Göterfors.
Hon tycker att det verkar roligt att ha eget företag.
- Vi funderar på att fortsätta med det här, men det beror på hur det går, säger hon.

Karin Forslund