Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krigsrisk oroar

SANDVIKEN
På lördag hålls en manifestation i Sandviken mot krigshotet mot Irak.

Bakom arrangemanget står bland annat representanter från socialdemokraterna, miljöpartiet och syndikalisterna.
- Att stoppa Irakkriget är en minsta gemensamma nämnare för den här gruppen. Vi har olika syn på konflikten som helhet. Men huvudfrågan är så viktig att vi inte vill låta småsaker stå i vägen, säger Robert Sten, socialdemokraterna.
I slutet av förra året tog European Social Forum initiativ till en internationell aktionsdag i protest mot USA:s förberedelser för ett krig mot Irak.
Lördagen den 15 mars kommer det därför att hållas demonstrationer och manifestationer mot kriget i flera länder. I Sverige kommer till exempel en stor demonstration att hållas i Stockholm. Men det blir också en rad lokala manifestationer, bland annat i Sandviken där kommittén Stoppa Irakkriget bildades för någon vecka sedan.
Bakom initiativet står förutom Robert Sten även Anders Hagström, vänsterpartiet, Per-Johan Emtell, miljöpartiet, Jenny Axelsson, syndikalisterna, Ida Gabrielsson, ung vänster, och Anita Grünbaum. En del representerar sina organisationer och andra ett personligt ställningstagande.
- De flesta som är med i kommittén är det som enskilda. Det här är inte en partipolitisk fråga utan ett individuellt ställningstagande, säger Robert Sten.
Socialdemokraterna i Sandviken står till exempel inte bakom manifestationen som part, det gör däremot vänsterpartiet.
Exakt vad som händer på lördag vet arrangörerna inte ännu. Det beror på hur många människor som kommer att dyka upp. Klart är dock att ett möte kommer att hållas i Krysset klockan tolv. Sedan är det tänkt att deltagarna ska gå till Folkets hus där det ska hållas ett möte där deltagarna kan diskutera Irakkrisen.
Eventuellt blir det också en demonstration.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se