Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kris för Block 17

GÄVLE
Dålig ekonomi hotar framtiden för fritidsgården Block 17 i Gävle. Nästa år beräknas underskottet bli 200 000 kronor.

Föreståndaren Sören Antman och de andra två heltidsanställda har varslats om uppsägning.
Kultur- och fritidsnämnden i Gävle har stora besparingskrav. Det har bland annat inneburit att flera fritidsgårdar läggs ned. Nyligen beslutade nämnden att Block 17 är en av de gårdar som blir kvar. Ändå visar det sig nu att den populära fritidsgårdens framtid hotas.
- Vi har tagit fram budgeten för nästa år och det ser väldigt tufft ut, säger Sören Antman som är verksamhetsansvarig.
Fritidsgården ligger på Kyrkogatan i centrala Gävle och invigdes 1997. Sedan dess har verksamheten vuxit stadigt.
Gården drivs av föreningen På rätt väg och är beroende av bidrag. Gävle kommun bidrar med 700 000 kronor. I övrigt får föreningen aktivitetsstöd och tvingas ragga bidrag i form av sponsorpengar.
Men pengarna räcker inte till. Fritidsgården har vuxit stadigt sedan starten. I dag är idrotten, som boxning, klättring och dans, en mycket viktig del av verksamheten.
Bara hyran för lokalerna går på mer än en halv miljon kronor om året.
- Vi har sökt pengar hit och dit. Olika projektansökningar och EU-pengar. Vi har också fått lokal sponsring. Men ekonomin har gjort att vi tvingats frysa sponsorprogrammen och då får vi inte in några pengar. Det blir en ond cirkel.

Mindre lokaler lösningen?
Ett besparingsalternativ vore att bedriva verksamheten i mindre lokaler. Sören Antman säger dock att det kan göra att idrottsverksamheten minskas, något han tycker vore synd.
- Block 17 är så mycket mer än en fritidsgård.
Ett annat alternativ vore att driva verksamheten med endast en heltidsanställd och i övrigt ha timanställd personal.
Att ständigt jaga pengar har slitit hårt på Sören Antman. I januari upphör hans anställning och då kommer han att sluta, oavsett om han blir uppsagd eller inte.
- När jag satte i gång den här verksamheten var det för att jag ville arbeta med verksamheten och med ungdomarna. Nu har jag jobbat i många år men jag får göra det jag gillar allt mindre. Jag får inte jobba med ungdomarna, säger han.
Föreningen På rätt väg håller nu på att se över ekonomin för att hitta tänkbara besparingar. Dessutom för man en dialog med kommunen och hoppas på mer bidrag.
- Vi är dessvärre i det läget att det är trångt ekonomiskt, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars-Göran Ståhl.
KARIN BERGKVIST
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se