Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kris i Gävle i september

Sveriges största krisövning äger rum vartannat år i olika städer.
I år står Gävle värd för övningen.
– Vi bygger scenariot kring verkliga händelser från snökaoset 1998, säger Lars-Rune Östlund, informationschef på Gävle Energi.

Gävle blir en stad i kris den 15 september – eller annandag jul som det står i manus. Ett snöoväder slår då ut all el i kommunen.

Räddningstjänsten, polisen och andra myndigheter får in tusentals samtal från folk som behöver hjälp.

Flera hundra allvarliga incidenter inträffar under dagen.

Radio Gävleborg rapporterar konstant om vad som händer.

Framför allt väntar ett jättejobb för de informatörer vid olika myndigheter som ska svara på frågor från media.

Först klockan tio på kvällen försvinner snön och då kommer också elen tillbaka – övningen avbryts med andra ord.

Det här scenariot utspelas nu i höst när Gävle arrangerar Sveriges största krisövning under elva timmar. Alla räddningsaktioner sker på riktigt och de som undsätts spelas av medlemmarna i Hillevi bygdeteater.

Lars-Rune Östlund, informationschef på Gävle energi, vill inte avslöja exakt vad som kommer att hända.

– Ett område i Gävle drabbas av elavbrott på riktigt och Valbo köpcentrum involveras i händelserna, så mycket kan jag säga.

Gävle kommun ska den 15 juni i fullmäktige fastställa en ny krisledningsplan. Nu får kommunen ett ypperligt tillfälle att pröva om planen funkar också i verkligheten.

– Kanon, vi kommer bland annat testa hur informationen mellan olika myndigheter fungerar liksom kommunikationen till allmänheten, säger Arne Andersson, säkerhetschef på kommunen.

Sveriges alla energibolag har bjudits in att delta eller vara observatörer.

– Det här är ingen pytteövning. 30 bolag har tills nu bestämt sig för att komma. Vi räknar med att 150 dyker upp, säger Lars-Rune Östlund.

Dagen efter, den 16 september, ska en utvärdering ske och samma dag hålls också seminarier och föreläsningar om krissituationer.

Bägge dagarnas händelser har konserthuset i Gävle som centrum.

Övningen finansieras av Svensk energi och Svenska kraftnät. Lars-Rune Östlund tippar att kostnaderna ligger på någonstans mellan en och fem miljoner kronor