Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kris i landstinget – skatten höjs igen

Gävleborgarna får vara beredda på en ny höjning av landstingsskatten nästa år. Enligt finanslandstingsrådet Ann Margret Knapp, S, krävs detta för att klara en budget i balans. Men Moderaterna bromsar.

Landstinget i Gävleborg har en tradition av återkommande skattehöjningar. Under 2000-talet har skattesatsen höjts tre gånger. Senast i år höjdes den med 20 öre till 10,87.

Höjningarna har bidragit till att Gävleborg i dag är ett högskattelän. Länsinvånarna får i genomsnitt betala drygt en krona mer än övriga svenskar i kommun- och landstingsskatt.

Trots detta fortsätter landstingets ekonomiska problem. Inför nästa år tycks det vara dags för ännu en skattehöjning.

– Det är ett alternativ som måste diskuteras, säger Ann Margret Knapp.

Landstinget står inför sin värsta ekonomiska kris någonsin, enligt Knapp. Skatteintäkterna rasar till följd av lågkonjunktur och arbetslöshet. De extrapengar som staten skjutit till räcker inte på långa vägar för att kompensera för intäktsbortfallet.

I landstingets budgetplanering för nästa år fattas 110 miljoner kronor. För 2011 fattas ytterligare 90 miljoner.

– Det är de siffror vi har att hålla oss till i dag. Men prognoserna försämras hela tiden. Alla varsel i länet har ännu inte utlösts. Så det kan mycket väl bli ännu värre, säger Ann Margret Knapp.

Det kommer att krävas både kostnadsnedskärningar och intäktsförstärkningar för att nå balans i ekonomin, menar hon.

Den strategiska plan med en rad genomgripande sparförslag för sjukvården som landstingsdirektör Svante Lönnbark nyligen presenterade kommer inte att kunna omsättas i politiska beslut förrän i höst. För att få ihop budgeten för nästa år kommer det därför sannolikt att krävas även en skattehöjning.

– Det handlar inte om tio eller tjugo öre den här gången utan det måste bli mer, säger Ann Margret Knapp utan att vilja precisera sig.

Eftersom även kommunerna drabbas av lågkonjunkturen för flera av dem diskussioner om skattehöjning. Länsinvånarna riskerar därmed ökad beskattning två gånger om. Ann Margret Knapp är medveten om detta.

– Vi måste prata ihop oss med kommunerna i länet så att det kan undvikas. Alla kan inte höja skatten samtidigt.

S-C-MP-majoriteten har inte diskuterat frågan färdigt och det är oklart på vilken skattenivå man landar. Det är först i november som beslut om skattesats ska tas.

Vänsterpartiet, som numera är ett oppositionsparti, preciserar redan nu att de vill höja skatten med 40-50 öre. Det skulle ge landstinget ökade intäkter på cirka 200 miljoner kronor.

– Jag tror folk är beredda att betala mer i skatt för att få behålla kvaliteten och bredden i sjukvården, säger oppositionsrådet Alf Norberg, V.

Moderaterna säger däremot nej.

– Det är en enkel utväg att höja skatten. Men det är kännbart för människor med låga inkomster. Vi ska hitta alternativ, säger oppositionsrådet Patrik Stenvard, M.