Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kris och möjlighet för kyrkan

Gudstjänsten samlar färre besökare än förr, till och med bland kyrkans anställda, förtroendevalda, körmedlemmar och syföreningar, skriver Lars Gustafson, Älvkarleby, kyrkoherde i Västlands församling.

Drygt 70 procent av Sveriges befolkning tillhör ännu Svenska Kyrkan. Tack för att Ni delar ansvaret för att den kristna prägeln av vårt land bevaras!

Och att ansvaret för barn och ungdomar, vuxna, äldre, friska och sjuka och i fängelse på detta sätt får del av ömhet och omsorg. Både nationellt och internationellt.

Tusentals personer är anställda och förtroendevalda, cirka 60 000 sjunger i någon av alla körerna varje vecka, syföreningar träffas och trivs och tar stort ansvar i församlingarnas arbete. Samt ombuden för vårt internationella arbete, kyrkvärdar och övriga ideellt tjänstgörande människor.

Men den söndagliga gudstjänsten, vilken ju ska vara mötesplatsen för hela församlingen samlar färre besökare än förr – till och med bland dem som man verkligen skulle förvänta sig att komma, nämligen anställda, förtroendevalda, körmedlemmar, syföreningar. Tack dock till er, trogna Gudstjänstfirare!

En inre sekularisering av Svenska kyrkans folk är den verkliga krisen, inte ekonomin. För om inte kyrkans eget folk kommer, varför skall då de andra 70 procenten tycka att det vore nåt att pröva på?

Åtminstone en gång per månad, gärna mer, tycker jag att den inre kretsen borde glädjas åt den gemensamma gudstjänsten, lära känna varandra och hämta styrka för livet i vardagen. En del ser vi inte under en hel mandatperiod på fyra år – inte ens vid välkomnandet av nytt kyrkoråd.

Tänk om det vore lika skralt för en idrottsförening, nämligen om de egna styrelserna och personalen aldrig ser matcherna på egna spelarenan – hur kan de då vara med och fatta kloka beslut för lokaler, anställda, spelare osv.

I en kyrka i Gävletrakten nyligen avtackades en anställd, desslikes förtroendevald i en annan församling,och fick chans att predika. Då hävde han ur sej termen hygienisk faktor om gudstjänstfirandet! Tänk om Brynäs skulle ha motsvarande typ av styrelseledamöter, varför skulle då andra komma och uppleva idrottsdramatiken!

Svenska Kyrkan är dessutom en öppen, demokratisk folkkyrka, men det har tydligen glömts bort av vissa potentater i kyrkomöte, kyrkostyrelse och lokalt, då hellre de politiska vinklingarna driver fram större organisationer, utan att ens personal, gudstjänstfirande församlingsbor, föräldrar till barn och ungdomar i kyrkans verksamhet har fått säga sitt, eller ens blivit i god tid informerade om konsekvenserna till näringslivsmässig stordrift, som i Gävle, Uppsala och många andra platser.

I Örbyhus Kontrakt blev vi överens om att alla grupperingar först rådfrågas och informeras innan eventuella beslut fattas – det är nämligen demokrati och inte toppstyrning, som vissa förfäktar i maktens korridorer.

Välkommen till Svenska Kyrkans många verksamheter, och speciellt ni också som är förtroendevalda och anställda, för Du är viktig och önskad även till den gemensamma gudstjänsten!

Enade vi stå, söndrade vi falla!

Lars Gustafson

Älvkarleby

Kyrkoherde i Västlands

församling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel