Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krismöte om myggplågan

Trots det hoppingivande beskedet att Kemikalieinspektionen begärt tillstånd från regeringen att ge grönt ljus för myggbekämpning tar man inte ut något i förskott i Österfärnebo.
I går var det möte om myggen i IOGT-NTO lokalen, som snabbt blev knökfull.

Jan Lundström, myggprojektledaren, och vapendragaren Martina Schäfer, bekämpningsansvarig, förklarade varför det fortfarande är väldigt mycket stickmyggor trots en lyckad bekämpning i juni.

De visar en karta med de områden där de kunnat bekämpa och de områden där de inte kunnat göra något.

– Svaret är att alla de där områdena skulle också ha blivit bekämpade för att få en riktig effekt. Larverna finns i såna mängder och de kan lätt flyga fem kilometer och även 15–20 kilometer utan problem. Och nu kan man inte längre lita till att fisken tar mycket i vattenområdena. Fiskarna verkar mätta på mygg, säger Martina Schäfer.

Nu väntar sannolikt en ny invasion av horder av stickmyggor som effekt av regnet.

– Jag fasar för den översvämning som är på gång nu. Det kan bli kopiösa mängder mygg, säger Jan Lundström.

Eftersom KEMI sagt nej till bekämpning har det statliga stödet på fyra miljoner kronor uteblivit och man har inte kunnat planera för den bekämpning som nu eventuellt ändå blir av – om regeringen ger tillstånd. Därför har man heller inte kunnat beställa de stora mängder BTI som behövs. Leveranstiden är två månader.

– Vi behöver 35 ton. Bekämpningsmedlet är slut i hela Europa, kanske finns det i USA, konstaterar Jan Lundström.

Bland Österfärneboborna på plats var besvikelsen stor över att Kemikalieinspektionen aldrig varit på plats, men ändå för två månader sedan bestämt att ingen bekämpning behövdes.

– Det går absolut inte att föreställa sig hur det är om man aldrig varit här. Och det är en otrolig skillnad på vanliga myggor och stickmyggorna som finns här, som anfaller. De sitter i drivor på ytterdörren och väntar på att man ska öppna dörren, säger Maria Gatti, som startat en facebookgrupp för bekämpning av stickmyggor.

600 personer har skrivit på. Hon bor i Huddunge, det område där bekämpningen i juni gav önskad effekt. Byn är isolerad och det är för långt för att nya myggor ska flyga in och lägga ägg.

– Jag önskar att vi kunde göra en bekämpning som den i Huddunge av hela det drabbade området, säger Martina Schäfer.

Veterinären Mats Scharin berättade om hur gräsätande djur som kor och hästar drabbas av myggen.

– De är visserligen vana vid mygg och knott, men när det handlar om den här omfattningen kan de inte skydda sig och blir oroliga och väldigt stressade. Enda lösningen är att hålla djuren inne och då kolliderar det med djurskyddslagen.

Nu hoppas Österfärnebo på ett ja från regeringen nästa vecka.

”Jag fasar för den översvämning som är på gång nu. Det kan bli kopiösa mängder mygg.”

Jan Lundström

myggprojektledare

”Det går absolut inte att föreställa sig hur det är om man aldrig varit här.”

Maria Gatti