Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krismöte startar jakt på partiledare

/
  • LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin anländer till Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen i Stockholm för söndagens VU möte.

Att hitta en ny partiledare är avgörande – och jakten har redan börjat.

Samtidigt är processen sluten och den gamla socialdemokratiska traditionen av nej-sägande har fått nytt liv.

Annons

Mindre än ett dygn efter Håkan Juholts avgång samlades partiets verkställande utskott (VU) på söndagseftermiddagen till krismöte i Stockholm.
– En helt avgörande fråga är naturligtvis efterträdare till Håkan Juholt, partiet ska ha en ordförande, sade Stefan Löfven, IF Metalls ordförande och VU-ledamot, på väg in till mötet.

När LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin anlände sade hon:
– Det är viktigt att hitta en person som enar partiet, att vi får en socialdemokrati som kan komma tillbaka till att verkligen prata politik och visa vad vi står för. Det är väl det bästa vi kan göra för Håkan Juholt, att visa honom att hans avgång inte var förgäves, och att vi är ett parti som kan resa sig och bli starkt igen.
Det är partisekreterare Carin Jämtin som tills vidare styr skeppet.

Många avböjer
S får nu rekordlåga 24,6 procent, det lägsta väljarstödet i en Sifo-mätning sedan de regelbundna mätningarna startade 1967. Men Juholt anses inte ensam skyldig. Ledarskribenter av alla färger och bedömare återkommer till att krisen började redan på Göran Perssons tid.

Bedömare TT talat med nämner riksdagsledamot Mikael Damberg, partiveteranen Pär Nuder och riksdagsledamoten Sven-Erik Österberg som heta namn.
Men i fråga om efterträdare är läget svårbedömt. S har en rik tradition av att envist upprepade nej kan omvandlas till ett ja när tiden anses mogen. Och nej-traditionen lever och frodas. Ett axplock från söndagen:
– Det är inte aktuellt, säger Löfven.
– Nej, jag kandiderar inte, säger riksdagsledamot Veronica Palm.
– Då skulle jag säga nej, säger Jämtin till TV 4.
Enligt SR:s Ekot har också Nuder upprepat sitt tidigare klargjorda ointresse, och Österberg har sagt ungefär samma sak till TT.

Mer öppenhet
S-kännaren och författaren Christer Isaksson tror att processen när den nya partiordföranden ska utses kan bli öppnare denna gång.
– Man kan inte ha en dold process igen, då är det kört. Då blir svenska folket förbannade och partiets väljare också.
Han befarar samtidigt att partiet inte är moget för en helt öppen process, som när Vänsterpartiet och Centerpartiet nyligen utsåg ledare.

Men Ardalan Shekarabi, en av dem som ledde partiets tidigare kriskommission, tror inte det blir mer öppet:
– En sådan process tar väldigt lång tid och jag tror inte S kan vara utan partiledare någon längre tid.
Juholt uppges ska fortsätta i riksdagen. Ledande partiföreträdare som stått honom nära får efter hans avgång som partiledare förändrad ställning.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, menar att det ser knepigt ut för exempelvis ekonomisk-politiske talespersonen Tommy Waidelich.
– Waidelich har utmålats som lite vag och inte så stark i debatterna mot Anders Borg och på sikt kan man fråga sig om Waidelich kommer att vara kvar, med en ny partiledare. Förmodligen kommer det att väljas en ny ekonomisk talesman när en ny partiledare tillträder.

TT

Mer läsning

Annons