Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristallnatten är inte ditt politiska slagträ

Replik till Mårten Andersson: Hela hans motsägelsefulla inlägg är närmast ett försök att locka fram en debatt om Israel och Palestina. Men om vi vänder på frågan, vilken rätt har du att utnyttja Kristallnatten för att provocera fram en diskussion om Israel-Palestinakonflikten? skriver Ung Vänster Gävle.

Annons

I en förvirrad och osammanhängande debattartikel menar Mårten Andersson, distriktsordförande för LUF Gävleborg, att vi i Ung Vänster och de rödgröna genom att arrangera en minnesmanifestation för Kristallnatten, undvek att ta upp det “generella” för att i stället dölja oss bakom en fasad av “fina ord” och “specifika skändligheter som nazism”.

Han fortsätter med att ställa frågan med vilken rätt vi kan utnyttja kristallnatten när vi tydligen saknar den historiska kunskapen för att förstå Israels situation. Hur exakt dessa företeelser är relaterade ger han oss ingen klarhet i. I stället fortsätter han att rada upp lösryckta och vaga påståenden utan någon argumentation.

“Vid Israels gräns är Palestina som vägrar sluta fred.”, skriver Mårten. Ett sådant vagt påstående är omöjligt att bemöta, och ironiskt med tanke på att han anklagar oss för att vara historiskt oförstående.

Hela hans motsägelsefulla inlägg är närmast ett försök att locka fram en debatt om Israel och Palestina. Men om vi vänder på frågan, vilken rätt har du att utnyttja Kristallnatten för att provocera fram en diskussion om Israel-Palestinakonflikten?

Relevansen i att vi väljer att uppmärksamma en sådan “specifik” skändlighet som nazism och nationalismens framväxt i Europa, vid 80-årsminnet av Kristallnatten är omöjlig att undgå. Särskilt när en nynazistisk motiverad massaker av en judisk församling precis inträffat i Pittsburgh.

Det skulle vara intressant att se vilket uttryck Mårtens motstånd mot antisemitism skulle ta. Troligtvis genom att likställa det judiska folket med den israeliska staten och att slänga stämpeln antisemit på alla som kritiserar den israeliska statens ockupation och dess berövanden av palestiniers mänskliga rättigheter. Eller varför inte anklaga folk som manifesterar under minnet av Kristallnatten för att inte vara tillräckligt “generella” i sina fördömanden.

Att vi i Ung Vänster väljer att fokusera på nazistiskt våld under Kristallnatten är inte att gömma sig bakom en fasad av fina ord. Att politisera Kristallnatten och få den i stället att handla om Israels historiska bakgrund och att likställa judiska folket med den israeliska staten är osmakligt och det är direkt förolämpande mot Kristallnatten och nazismens offer.

Ung Vänster Gävle

Ni bedrar er själva, rödgröna - ni saknar kunskapen för att förstå Israels situation

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons