Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristna utvisas till Irak

Svensk asyl- och flyktingpolitik ställs i centrum igen. Resultatet blir, som vanligt tvingas man konstatera, ett rungande underkänt. Sveriges radios Ekoredaktion har följt 25 kristna assyrier, också kallade syrianer och kaldéer, som i år utvisats till Irak. Alla utom en har flytt från Irak till grannländerna.

I Irak pågår en systematisk förföljelse av kristna. Amnesty Minority Rights Group, International Rescue Committee och ECRE, som representerar mer än 70 flyktingorganisationer i Europa talar samstämmigt om att man inte kan utvisa icke-muslimer till Irak i dag. Detta känner Migrationsverket till. Måste Migrationsverket känna till. Ändå utvisar man kristna till det land på jorden där de inte har en chans att bli accepterade.

30-årige Jabil är den som utvisats från Sverige och fortfarande är kvar i Irak. Han vittnar själv om att han bor hos en vän, att han inte kan lämna huset för det är för farligt. ”Jag är hotad, dödshotad. Jag kan verkligen inte gå ut, då kan jag bli dödad, säger Jabil.

Migrationsverket, som sällan eller aldrig ser verkligheten bortom paragraferna, skriver i sitt avslag på Jabils ansökan att få stanna i Sverige att ”han inte har gjort sannolikt, att det skulle finnas en verklig och förutsägbar risk för att han personligen skulle utsättas för allvarliga övergrepp vid ett återvändande”.

Nej, när inte ens hela Europas flyktingorganisationer med Amnesty i spetsen lyckas göra klart för Migrationsverket att det pågår en systematisk förföljelse av kristna i Irak så måste det ju vara mycket svårt för en enskild människa att göra gällande att just han skulle förföljas och förmodligen dödas om han skickades till Irak...

Migrationsverkets resonemang är patetiskt. Det är värre än så, det är människofientligt. Men det är också typiskt för en myndighet som konsekvent blundar för det den inte vill se, det vill säga fakta i omvärlden som skulle kunna stödja en asylsökandes sak och kanske tvinga verket att låta vederbörande stanna i Sverige.

Nej, det innebär inte att alla som kommer till Sverige som asylflyktingar per automatik ska få stanna. Men de som har tillräckligt starka skäl enligt utlänningslagen ska naturligtvis få stanna. Kristna som riskerar att utvisas till Irak har, hur man än ser det, utomordentligt starka skäl för att få stanna i Sverige. Det måste också Migrationsverket någon gång inse.

Sverige behöver en flykting- och asylpolitik som lever upp till kraven på mänskliga rättigheter, som är generös istället för byråkratiskt småsint, som vi som svenskar kan peka på med stolthet. Titta, här är vi ett föredöme...

GD 11 AUGUSTI 2009