Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot arbetsmiljön på sjukhuset

Vårdförbundets huvudskyddsombud kräver snabba åtgärder mot bristerna i arbetsmiljön på avdelningen Central operation på Gävle sjukhus. Bristerna är allvarliga, enligt skyddsombuden.

Bristerna har påtalats för arbetsledningen, som också har upprättat en åtgärdsplan, men enligt skyddsombuden berör planen bara en del av punkterna.
Bland annat riskerar personalen som arbetar under operationer att få i sig sövningsgaser eftersom utsugsslangar har dåliga fästanordningar.
Skyddsombuden kritiserar också elsäkerheten på avdelningen. Det saknas jordfelsbrytare och i våtrummen finns det armaturer som inte är godkända.
Avdelningens många apparater gör det trångt och besvärligt att förflytta sig på avdelningen, med många sladdar på golven.
Skyddsombuden anmärker också på brandsäkerheten. Hela avdelningen är en enda brandcell, utan sprinklersystem och få nödutgångar. Brandskyddet har inspekterats och enligt skyddsombuden har vissa brandfarliga rum märkts ut.
Brevet från skyddsombuden har skickats till de verksamhetsansvariga, och har också skickats till Arbetsmiljöverket för kännedom.