Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot röntgenklinik

GÄVLE Ett misstänkt cancerfall ska undersökas inom fyra veckor. Ändå fick den 62-åriga kvinnan vänta i tre månader innan sjukhuset kunde konstatera att hon led av en tumörsjukdom.

Annons
Den 7 november 2002 gick den 62-åriga kvinnan till Hamrånge hälsocentral. Läkaren upptäckte en knöl i ljumsken och remitterade henne till länssjukhusets röntgenklinik.
Först den 21 mars 2003 genomfördes en datortomografiundersökning som visade att kvinnan drabbats av en tumörsjukdom. Därefter fick hon en remiss till kirurgkliniken.

Den långa väntetiden strider mot reglerna om att misstänkta cancerfall ska undersökas inom fyra veckor. Efter incidenten har sjukhusledningen gjort en så kallad Lex Maria-anmälan och anmält sig själv till Socialstyrelsen.
Utredningen som Socialstyrelsen nu är klar med pekar på brister på röntgenkliniken.
Varje remiss som kommer in till kliniken förses med en separat lapp med uppgifter om hur patienten ska prioriteras.

I den 62-åriga kvinnans fall har lappen försvunnit. Socialstyrelsen kan därför inte avgöra om någon läkare har gjort en felaktig medicinsk bedömning eller om tidsbokningen har fallerat.
För att undvika att liknande misstag upprepas ska personalen på kliniken i fortsättningen skriva alla slags instruktioner direkt på remissen istället för på lösa lappar.

Socialstyrelsen skriver också att personalen bör jobba extra på kvällstid för att korta köerna till kliniken.

Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se