Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot sammanslagning

SANDVIKENRagnwi Marcelind, kd, lämnar, som vi tidigare skrivit, med omedelbar verkan utredningsgruppen som vill slå ihop Sandvikens och Gävles tingsrätter.

Annons
Riksdagskvinnan på Gävleborgsbänken och ledamoten i justitieutskottet levererar samtidigt en bredsida:
- Det är barockt. Horribelt, säger hon om den annalkande sammanslagningen av fem tingsrätter i länet till två.
Samtidigt går lagmannen vid Sandvikens tingsrätt Curt A Berg till angrepp mot kommunens politiker som enligt honom kunde ha gjort mer för kommuninvånarnas domstol.
- Jag hade gärna sett att politikerna kämpat för att behålla sin tingsrätt. Nu är det för sent, säger lagmannen.
I fredags lämnade Ragnwi Marcelind den parlamentariska referensgrupp som haft inblick i ensamutredaren Anders Erikssons utvärdering av hur redan hopslagna tingsrätter fungerat under åren 1999-2001.

Hoppade av i ren ilska
Enligt det underlag som Marcelind mottog i förra veckan har utredaren inte sett några konsekvenser som hindrar att man slår ihop ännu fler tingsrätter.
Det avslöjar det fortfarande hemliga textförslaget till ett betänkande som finns i underlaget.
- Jag hoppade av i ren ilska. Efter att ha kämpat för de små tingsrätterna har jag insett att jag inte kan göra någonting, säger Ragnwi Marcelind.
Riksdagsledamöterna har som referensgrupp inte haft möjlighet att vare sig påverka hur utredningen bedrivs eller reservera sig mot dess slutsatser.
Det var avgörande för Marcelinds avhopp, eftersom hon inte vill "legitimera" utredningens slutsatser genom att fortsätta i referensgruppen.
Den sista januari nästa år blir utredningen offentlig, men vad den säger i själva knäckfrågan är alltså känt redan nu. Vid nedläggningshotade Sandvikens tingsrätt är man måttligt överraskad.
- Något hopp har vi inte haft, säger Curt A Berg.

Hedin förstår kritiken
När det mesta förefaller vara klart för en sammanslagning kritiserar Berg kommunens politiker för att de inte försvarat ortens rätt att ha en domstol. Som man gjort på andra orter och som man gjorde i Sandviken på 1990-talet när det var på tal förra gången.
Stefan Hedin, socialdemokratiskt kommunalråd i Sandviken, har viss förståelse för Curt A Bergs kritik.
- Det är fjärde eller femte gången det är på tal. Den här gången valde vi att framförallt arbeta genom våra riksdagsledamöter i stället för att gå ut och "hojta", som ändå inte har någon effekt.
- Så jag förstår om de som arbetar vid tingsrätten inte har sett att vi märkts i medierna, säger Hedin.

Fotnot: Curt A Berg är tillförordnad lagman (chef) efter pensionerade Hans Jerkert. En ordinarie lagman i Sandviken kommer knappast att utses om inte sammanslagningen uteblir.

MATS HEDSTRÖM