Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot utredning om konserthuset

GÄVLEDen utredning som vill skrota konserthusbolaget och flytta över verksamheten till kultur- och fritidsnämnden får svidande kritik av bolagets styrelse.- Jag tycker det är en fantastiskt dålig utredning, säger konserthusbolagets ordförande Nils Antoni.

Syftet med utredningen har varit att se om konserthusbolaget ska avvecklas och slås samman med symfonikerna. Alltihop ska sedan enligt utredningens förslag styras direkt av kultur- och fritidsnämnden.
I det skriftliga svar på utredningen som Nils Antoni och vd Magnus Bäckström undertecknat skräder de inte orden.
Utredarna har dragit slutsatser som "är helt obegripliga och saknar all verklighetsgrund. De måste grundas på missförstånd och/eller brist på insikter inom musikområdet", skriver de bland annat.
Bakgrunden till utredningen är ironiskt nog ett PM från bolagsstyrelsen till ägarna Stadshus AB för ett drygt år sedan.
Syftet var att undersöka om Gävle konserthus och symfonikerna skulle tjäna på att slås ihop. Till exempel till ett gemensamt bolag.
Redan då var styrelsen väldigt tydlig med att man inte fick göra några förhastade beslut, och efterlyste därför en ordentlig utredning.
"En framhastad sammanläggning av endast administrativa, tekniska eller ekonomiska skäl får drag av ett skräckscenario", skrev styrelsen då.
Och enligt svaret de givit utredarna är det precis vad som har hänt.
"Utredarna redovisar sex infallsvinklar. Det är samhällsaspekten, den kulturpolitiska aspekten, den kommersiella aspekten, styrningsaspekten, fastighetsaspekten och finansierings- och skatteaspekten. Verksamhetsaspekten saknas".
"Vår tolkning är att detta förhållande kan spegla utredarnas sakområden respektive brist på kunskaper, och vi beklagar att nödvändig sakkunskap inte inhämtats. I skrivelsen från Gävle Konserthus AB var just verksamhetens natur central i bägge frågeställningarna, och Gävle Konserthus AB betonar också vikten av att belysa konsekvenserna för verksamheten i olika associationsformer.
Detta har utredningen misslyckats med", skriver man.
- PM:et är faktiskt ett väldigt seriöst skrivet papper. Det har helt och hållet verksamhetsperspektiv. Jag lämnade personligen över det till en av utredarna, men det finns knappt ett spår av det i utredningen, säger Nils Antoni.
Han uppmanar i det skriftliga svaret politikerna att utföra en kompletterande snabbutredning, denna gång av branschkunniga utredare.
- Man hoppas väl alltid att förnuftet segrar, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST