Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kritiken kommer från SD”

/
  • Kommunalråd Marie-Louise Dangardt och riksdagsledamot Per Svedberg var imponerande av boendet för ensamkommande flyktingbarn. Ledarna Marie Nilsson-Johansson och Niclas Löfgren, i mitten, guidade dem runt i den gamla bygdegården

Politiker och fackliga representanter besökte i går hemmet för ensamkommande flyktingar i Torsåker.

En del av samtalet kom att handla om kritiken mot boendet.

– Men det är inte folk från trakten som är kritiska, det är sverigedemokrater runt om i landet, säger föreståndaren Niclas Löfgren.

Annons

Riksdagsledamot Per Svedberg och kommunalråd Marie-Louise Dangardt, båda S, var på plats i går. De började med att fika med föreståndarna, lokala politiker och representanter för fackförbunden Kommunal och Metall.

Samtalet gled snart in på de kommentarer som funnits på Gefle Dagblads nätupplaga i anslutning till en artikel om boendet. Kommentarer med främlingsfientliga undertoner.

Föreståndaren Niclas Löfgren har läst vad som skrivits.

– Det är inte folk från trakten eller Hofors som skrivit. Följer man bloggar och kommentarer hamnar man hos sverigedemokrater runt om i landet, säger han.

Även kommunalråd Marie-Louise Dangardt har fått ta emot kritik.

– Men mejlen har inte varit hotfulla. De som skriver ifrågasätter att det ska behövas 27 personer för att ta hand om 30 ungdomar.

Niclas Löfgren:

– Det här handlar om okunskap. Vi kommer att ha tre boenden i Hofors som behöver bemanning dygnet runt. I varje fall tills ungdomarna börjar skolan i höst. Men det kan också vara bra med kritik så att man får bemöta den och räta ut eventuella frågor.

Han berättar att Torsåker aldrig förut tagit emot flyktingar och att intresset därför är stort i byn. Men en del är också kritiska eftersom de tror att verksamheten bekostas med kommunala skattemedel.

– Men det stämmer inte. Det är statliga pengar som ges till kommuner som väljer att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Under fikat tittar några ur personalen på hemmet in. De säger att de är mer förväntansfulla än nervösa inför starten och att de fått bra respons från Migrationsverket och andra kommuner.

I söndags när boendet hade öppet hus dök drygt 70 personer från närområdet upp och tittade på lokalerna.

– De konstaterade att det såg bra ut. Jag hörde inga kritiska röster alls, säger Niclas Löfgren.

Nu på måndag flyttar de första 13 flyktingbarnen in i bygdegården i Torsåker.

Annons