Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritiken mot Samkraftaffären tilltar

På måndagen väntas kommunfullmäktige i Gävle ta beslut om att köpa vindkraftbolaget Samkraft AB för nästan 200 miljoner kronor. Samtidigt kommer uppgifter om att det konkursmässiga bolaget är kraftigt övervärderat.

På grund av sjunkande priser på el- och elcertifikat har Samkraft brottats med stora ekonomiska problem de senaste åren, vilket Gefle Dagblad rapporterat om vid ett flertal tillfällen. Förra året tvingades ägarna gå in med nya friska miljoner för att rädda bolaget, varav Gävle bidrog med 15 miljoner och Sandviken med elva.

Men det hjälpte inte. Nu är Samkraft på fallrepet igen och den här gången är den föreslagna lösningen att Gävle Energi köper ut övriga delägare för 190 miljoner kronor, varav 134 miljoner kronor utgörs av övertagande av skulder. I kommunstyrelsen fick den styrande rödgröna majoriteten med sig Centerpartiet och blir stödet detsamma i kommunfullmäktige blir det av allt att döma affär. Men övriga borgerliga partier och Sverigedemokraterna är kritiska.

Dessutom framkommer nu uppgifter om att det inom Gävle Energi finns en utbredd förvåning inför det faktum att ledningen är beredd att lägga upp så mycket pengar för ett "konkursmässigt bolag". Enligt en källa med god insyn har det gjorts en extern värdering som visar att Samkraft är värt mellan 110 och 190 miljoner kronor, med ett uppskattat medianvärde på 145 till 150 miljoner kronor.

– Varför ska man betala ett sådant överpris? Med hänsyn till pris och belåningsgrad kommer det att bli väldigt svårt att göra någon vinst, säger källan till GD.

I underlaget som Gävles politiker haft att ta ställning till – som Gävle Energis vd Håkan Jönsson ligger bakom – anges framför allt fem skäl till varför affären vore bra för kommunen:

* Ökad effektivitet.

En ägare i stället för 18 ska ge snabbare och mindre komplicerade beslutsprocesser.

* Ökad lönsamhet.

Gävle Energi har redan i dag många av de funktioner som krävs för att driva verksamheten. Dessutom väntas lånekostnaderna minska tack vara Gävle Energis starkare soliditet.

* Ökad riskspridning.

Genom att komplettera kraftvärme och vattenkraft med vindkraft kan äggen läggas i fler korgar.

* Snabb återbetalning.

Enligt Gävle Energi väntas Samkraft ge positiv resultatpåverkan redan från start.

* Låg risk.

El- och elcertifikatspriserna är historiskt låga. Det förväntas helt enkelt inte kunna bli så mycket värre.

Men värre kan det visst bli, enligt motståndare till affären. En farhåga är att Samkrafts värde efter övertagandet kommer att behöva skrivas ner, vilket i så fall skapar stora avdragsmöjligheter för Gävle Energi. Förlorare då blir övriga kommunala verksamheter som kan räkna med mindre tillskott från energibolaget de kommande åren.

Håkan Jönsson ser dock inte den risken.

– Alla har rätt till sin uppfattning men vi ser det inte så. Om det blir så att vi tar över Samkrafts tillgångar så ser jag framför mig att vi redan det första året får ett positivt resultat vilket kommer att bidra till Gävle Energi-koncernens lönsamhet, säger han.

Alternativet till en affär är att låta Samkraft gå i konkurs. I så fall riskerar Gävle kommun att behöva betala en borgensförlust på upp till 15 miljoner kronor. Det skulle också innebära att det går att fastslå att satsningen på Samkraft blev ett misslyckande.