Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritisk opposition tänker inte förhala

Den borgerliga landstingsoppositionen kommer inte att förhala att den nya majoriteten kan börja jobba.

Annons

Det står klart efter gårdagens möte i landstingsstyrelsen. Då lade Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Sjukvårdspartiet fram ett eget förslag till ny politisk organisation i landstinget.

Som GD tidigare berättat är de fyra partierna kritiska till demokratiberedningens förslag till hur landstingspolitikerna ska jobba bättre i fortsättningen. Den vill lägga ner hälso- och sjukvårdsnämnden och service- och fastighetsnämnden och låta landstingsstyrelsen, som får två nya ledamöter, ta över uppgifterna. Från nämnden för tillväxt och regional utveckling försvinner två ledamöter.

Den borgerliga oppositionen kallade förslaget förhastat och dåligt förberett och hotade med att rösta för återremiss. Det skulle innebära att det inte blev något beslut på landstingsfullmäktige i mars, att den nya majoriteten inte skulle kunna tillträda då och landstinget fortsätta att befinna sig i ett politiskt vakuum.

Men de övergav planerna. Oppositionsrådet Patrik Stenvard, M, säger att de inte hade någon chans att påverka förslaget.

– Vi får inget gehör.

De föreslår nu i stället att man behåller hälso- och sjukårdsnämnden och att den får två nya utskott till sin hjälp.

– Det tar kraft att göra om, säger Patrik Stenvard och vill bygga på dagens modell.

De vill också behålla antalet ledamöter i nämnden för tillväxt och regional utveckling.

Finanslandstingsrådet Ann-Margret Knapp, S, tar dock kritiken med ro och säger att oppositionen tidigare också tyckt att hälso- och sjukvårdsnämnden fungerat dåligt.

Oppositionens förslag förlorade sen omröstningen.