Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritiska röster mot utbyggnad har inte tystnat

GÄVLE Det har inte skett någon omsvängning i opinionen när det gäller planerna på att bygga ett nytt stort köpcentrum i Valbo.

De flesta som passat på att yttra sig innan tiden gick ut vid jul är fortfarande mycket kritiska.
Det förslag till översiktsplan för "Valbo köpcentrum, södra delen" som har varit utställt både på Obs i Valbo och inne i Gävle centrum under hösten visar hur man kan bygga ett 20-tal stora butiker med en sammanlagd butiksyta på 45 000 kvadratmeter söder om riksväg 80.

Dessutom planeras en infartsgata, parkeringsplatser, två rondeller, dagvattendammar och en gång- och cykelbro över motorvägen för att förbinda de båda butiksområdena.
Mest berörd av utbyggnadsplanerna är de bröder som i dag brukar de tolv hektar jordbruksmark som kommer att bebyggas och asfalteras om förslaget förverkligas, men de är långt ifrån de enda som protesterar.

Många enskilda personer, framför allt personer som bor vid Valbovägen eller i Tavlan, har lämnat in kritiska synpunkter. Flera föreningar, bland andra Naturskyddsföreningen och Valbo sportskytteklubb, har också många kritiska synpunkter. Lantbrukarnas riksförbund avstyrker förslaget eftersom utbyggnaden strider mot alltför många av de regionala miljömålen.

Länsmuseet är kritisk eftersom utbyggnaden har mycket stor inverkan på kulturmiljön.
Flera av de namnlistor som lämnades in när de första förslagen var ute på samråd har lämnats in igen. Nätverket Valbos framtid har lämnat in en utförlig redogörelse över alla de nackdelar som man anser att utbyggnad skulle få, framför allt för miljön.
Bland de instanser som är positiva till en utbyggnad finns bland annat byggnads- och miljönämnden i Gävle.