Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritiska sköterskor kallade till möte

Fortfarande är mycket oklart om ambulansens hemsjukvårdsbesök nattetid.
Distriktssköterskorna är fortsatt kritiska.

I förrgår kväll höll distriktssköterskor och ambulanspersonal möte i en samlingssal på sjukhuset om landstingets hemsjukvård när kommunerna tar över patienter inskrivna längre än två veckor.

Vårdförbundet, som var med på mötet, och landstinget har en överenskommelse om arbetsvillkoren för distriktssköterskorna.

– Vi tycker att den ska rivas upp, säger Monica Andersson, distriktssköterska i Ockelbo och en av initiativtagarna till mötet.

Överenskommelsen för distriktssköterskorna gäller till den 20 februari, då den ska utvärderas. Att ambulanspersonalen ska göra hembesök nattetid är inte förhandlat än.

– Vi på ambulansen har fått väldigt dålig information om vad vi ska göra, säger Ann-Sofie Thorsling, ambulanssjuksköterska som var med på mötet.

I mars får de två timmars utbildning i arbetsmoment inom hemsjukvård.

Ambulanspersonalen tycker inte att de fått vara delaktiga.

Ann-Sofie Thorsling är orolig för att hemsjukvårdspatienter kommer i kläm om de måste lämna dem för att åka på ett akutlarm.

Sju ambulanser är i drift nattetid i Gästrikland. Om det skulle hända något är de också med sin legitimation ansvariga för det.

– Den samlade åsikten är att det här är något som ambulansen inte ska göra.

GD har flera gånger berättat om hemsjukvårdsförändringen.

Monica Andersson säger att några kollegor har begärt tjänstgöringsintyg för att kunna söka nya jobb.