Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krögare kräver frukostöl under fotbolls-VM

GÄVLEO'Learys, sportpuben på Södra Kungsgatan, ansökte på måndagen om att få servera öl, vin och sprit mellan den 7 och den 30 juni.Från sju på morgonen.

Annons
- Det vore skandal om stamgästerna inte skulle kunna ta en öl, säger Freddie Larsson, krögare.
Torsten Ahlén, tillståndshandläggare, är skeptisk.
- De som absolut måste dricka sprit kan göra det hemma, säger han.
Det är naturligtvis VM-fotbollen som ligger bakom ansökan att börja servera tidigare än som normalt är tillåtet, från klockan elva. På grund av tidsskillnaden kommer två av de svenska matcherna i gruppspelet att sändas 07.30 och 08.30.
Många andra matcher kommer att spelas på förbjuden, svensk öl-tid.
Freddie Larsson och Peter Hedlund, O´Learys ägare, kommer att ha öppet under matcherna. Till frukosten vill man servera en öl.
Man tror inte att det kommer att leda till fylla eller oordning, vare sig i restaurangen eller på stan.
- Vi gör det här sju dagar i veckan. Det är inte Fyll-Allan vi får in, utan de som vanligen är intresserade av sport. Våra gäster lever för sporten, och vi lever för dem.
Hör fotboll och öl ihop?
- Det tycker jag verkligen, säger Freddie Larsson.
- Fotboll, bärs och mat gör det, säger Peter Hedlund.
Den kontroversiella frågan om VM-öl har redan nått beslutande organ i andra städer. I Stockholm har fyra krogar beviljats undantag från det vanliga klockslaget. En krog, Anders Limpbar, serverar alkohol från åtta på morgonen under hela VM.
I Göteborg är det blankt nej. I Norrköping och Malmö likaså. Uppsala ser antagligen mellan fingrarna på morgon-ölen.

Beslut nästa vecka
I Gävle faller avgörandet i början eller mitten av nästa vecka, när socialnämndens serveringsutskott tar ställning till O'Learys ansökan.
Dessförinnan har tillståndshandläggaren Torsten Ahlén skrivit ett yttrande.
Som inte blir positivt.
- Efter första matchen är det en ny match. Resultatet ska firas eller sorgen dränkas. Det blir en blaskig dag. Hur många sätter sig sedan i bilen och kör? frågar sig Ahlén.
Att VM återkommer vart fjärde år och att det inte säkert är tidsförskjutning med i bilden nästa VM är inget att ta hänsyn till.
- Det är segling på Nya Zeeland. Tennis i Australien. Det finns alltid ett alibi. Många tycker att det är vars och ens ensak. Men vi betalar allihop notan i form av inkomstbortfall, sjukskrivningar och skador. När det gäller samhällets kostnader för alkoholen räcker det inte att tala om bara en miljard, säger Torsten Ahlén.
Att döma av GD:s högst ovetenskapliga enkät tycker dock allmänheten som krögarna Freddie Larsson och Peter Hedlund:
Den som vill ta en öl när de svenska hjältarna kämpar mot England, Nigeria och Argentina ska få göra det.

MATS HEDSTRÖM