Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krogvåldet skrämmer vakten

GÄVLE
Under senare år har krogvåldet blivit allt grövre. I Stockholm sköts i helgen två vakter ner av fyra ungdomar.

Annons
- Sedan fyra år tillbaka använder vi vakter knivväst och knivhandskar, berättar Andre, 33- årig vaktchef på en av Gävles större innekrogar. Våldet har utan tvekan blivit grövre.
André utbildade sig 1991 och har varit med om det mesta i branschen. Han har sett hur attityden hos de unga krogbesökarna förändrats till det sämre för varje år som gått. Något som han är bekymrad över och nu väljer att träda fram och berätta om problemen som vanliga Svensson aldrig får se.
- Det har väl alltid varit slagsmål på krogen, menar André. Förr tog man en smäll och svarade med samma mynt och sedan var det bra.

Hela gäng
- I dag är det mer gängrelaterade bråk. Betydligt mer än för fem år sedan. Här kommer ungdomsgäng där medlemmarna helt saknar respekt för vakter och polis.
- Jag har haft kollegor som vittnat i tingsrätten och som fått till svar att en vakt ska tåla en flatsmäll i ansikte eller en spottloska. Det känns absolut inte bra.
Enligt André har våldet blivit grövre på grund av att flaskor används som tillhyggen, fler sparkar på liggande personer och att det är flera personer som ger sig på en person.

Inga skjutvapen än
- Som tur är har vi ännu inte märkt att det finns skjutvapen i omlopp här i Gävle, säger André. Men det är bara en tidsfråga innan det kommer. När grövre våld inträffar i Stockholm brukar det komma till de mindre städerna tämligen snabbt.
I dag finns en lag som förbjuder personer att bära kniv på offentliga platser. En uddlös lag som inte alls efterlevs.
- Knivar är mycket vanliga hos ungdomen i dag, anser vaktchefen. Ungdomarna har knivar för att känna större trygghet.
André och hans personal arbetar efter principen att alla ska behandlas lika.
- Ändå förväntar vi oss det värsta. Det känns nervöst att åka till arbetet i dag och den dag jag blir rädd slutar jag min tjänst. För bara fem år sedan var det mycket roligare att åka och jobba. Nu finns allvaret med i bilden på ett helt annat sätt och vi måste vara alerta hela tiden.
- Vi som arbetar som vakter gör det inte för att skaffa ovänner, menar André. Men vi vill behandlas med respekt.

Fler drogade
En bidragande orsak till att krogvåldet ökat är också att drogproblemen växer. Varje kväll ser André och hans kollegor knarkpåverkade personer som rör sig inom lokalerna.
- Vår miljö är så pass stressig att vi inte hinner med att göra de kontroller som behövs för att få bort de drogpåverkade. Vi har fått utbildning och lärt oss hur ungdomen reagerar och beter sig av de olika drogerna.
Men på krogen där André arbetar är ungdomar med upprepade missbrukartendenser inte välkomna.
- Det kan också betyda att de personer som inte kommer in hämnas på vakterna genom att förstöra deras bilar eller hota med personligt våld, förklarar André. Det känns inte alls bra.
André siktar nu på att komma in på Polishögskolan. Inom en snar framtid ska han åka till Stockholm och göra de fysiska proven.

JÖRGEN LARSSON