Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kronblom är inget för Yoshimoto

HOFORS
Manga betyder oansvariga bilder på japanska.

I närmare en månad har Baron Yoshimoto, 63-årig japansk mangatecknare, lärt ut sina konster till eleverna på Serietecknarskolan i Hofors.
- I Japan är manga ett gift, säger han. Ett bra gift som jag vill ge till studenterna.
I Sverige görs tecknade serier mest för barn. I Japan är det annorlunda. Där är manga en viktig del av kulturen och en miljardindustri. Barn och vuxna, alla läser serierna precis på samma sätt som romaner. Då talar vi inte bara om tunna tidningar, utan om tjocka svartvita pocketböcker. Dessutom görs populära animerade filmer och TV-serier.

Ambassadör
Baron Yoshimoto är utsedd av Japans kulturdepartement för att sprida kulturen till Sverige. Han tar emot i svart kostym och slips, blankputsade svarta skor och mörkt tonade glasögon. Egentligen heter han Tadashi. Baron tog han som artistnamn när han debuterade som professionell serietecknare 1967. Hans mest kända böcker, Jyukyoden, har sålts i närmare 500 000 exemplar hemma i Japan.
Han är väldigt stolt över att han är den ende tecknare i sitt hemland som fortfarande bara använder pensel. Många unga japaner tar annars hjälp av datorer i dag, berättar han.
Gefle Dagblad ber honom som proffs att sätta betyg på det senaste numret om vår lokale hjälte, Kronblom. Baron Yoshimoto studerar tidningen kritiskt.
- Tekniken är inte klar än. Han behöver träna mer, bedömer han. Det är en barnslig teknik. Jag tror att studenterna här ritar mycket bättre.
Så plötsligt får han syn på ett jakttorn på sidan 29. Kronblom är på älgjakt - så klart.
Baron Yoshimoto rycker till, pekar på tornet och utbrister.
- I måndags satt jag sådär i tre timmar. Det var tufft. Jag trodde jag skulle dö i skogen.
Men så hördes ett skott och en älg blev skjuten. En hund sprang fram och började slita i den döda älgens öra, berättar han.
- Hunden var Mike Tyson, säger Baron Yoshimoto.

Populärt i Sverige
Manga blir allt populärare även i Sverige. Ungdomsserien Dragonball och den bioaktuella tecknade filmen Spirited away har bidragit till att sprida intresset. Även de duktiga eleverna på Serietecknarskolan ska hjälpa till med det, hoppas Baron Yoshimoto. Några av eleverna kan nämligen nå riktigt långt ut i världen, berömmer han.
På onsdag lämnar Baron Yoshimoto Hofors. Han ska besöka Stockholm, Malmö och Lund innan han reser hem igen. Hofors har givit honom nya vänner.
- Förhoppningsvis kommer mangagiftet att föra mig tillbaka hit, säger han.