Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Abonnemanget är betalt, jag har de svenska medaljörerna klara för mig – men OS har redan förlorat en match

 
Sommar-OS i Rio 2016
Visa alla artiklar

Annons

Ett nytecknat Viaplay-abonnemang, sjävklart Radiosporten i lurarna med bland annat skicklige Gävlereportern Magnus Wahlman från simstadion, diverse OS-guider och sajter.

Jag är inte där.

Men jag är redo.

Låt Rio komma till mig.

Men först ett resultat, redan före de första guldstriderna; inte de svenska fotbollsdamernas 1–0 mot Sydafrika eller herrarnas 2–2 mot Colombia.

Utan 118–271.

Så många ryska idrottare stängs ute – och så många får deltaga.

En förlust för Rio-OS redan innan spelen börjat. Nu sköljde den ryska dopningssjukan upp över stränderna Copacabana, Ipanema, Flamengo och kanske framför allt Barra i vars närhet de flesta tävlingarna sker.

Jag är helt enig med DN-kollegan Johan Esk i ämnet: Ryssland borde ha stängts ute från Rio-OS som nation, fälld av det systematiska dopningsfusket – men enskilda ryska idrottskvinnor och män borde fått deltaga individuellt eller i lag under olympisk flagg.

Precis som de där tio i den så kallade flyktingtruppen, idrottare som flytt och inte har något land längre.

Dopning då, dopning där – och dopning i framtiden. Världsidrotten verkar aldrig bli kvitt sin smitta.

Nu är OS-programmet så komplicerat och späckat att jag tar det dag för dag – men en sak skulle jag gärna vilja ändra på.

Varför går inte något av marathonloppen först av allt? Det finns ju ingen bättre turistbroschyr över en stad än att följa löparna runt, för just den här banan är dessutom specialdragen för OS genom områden, stränder och historiska platser.

Men jag hinner väl se alla vyer ändå i rutan; Sockertoppen, Cristo Redentor som den heter den där jättestatyn – och alla väldiga arenor där den där för kanotslalom kanske är den knäppaste jag sett i OS-sammanhang. Och det vill inte säga lite, eftersom jag klättrade in i Fågelboet i Peking,

En av de första svenskarna att tävla är faktiskt den enda från Gästrikland: fälttävlanryttaren Frida Andersén.

En doldis för många. En talang för andra. En stjärna för mig.

Hon rider dressyr lördag, terrängritten måndag och den avslutande hoppningen med först lagtävlingen och sedan den individuella finalen för de 25 bästa under tisdagen – tänk om hon är med i den.

Det är riktigt häftigt att Frida Andersén, som utsågs till Gästriklands främste idrottskvinna av Gefle Dagblad/Arbetarbladet redan 2012 och 2013, och hennes egen sagohäst Herta finns med i en så klassisk ryttartävling som fälttävlan.

Där håller jag tummarna. Skulle det bli medalj vet jag inte vad jag skriver.

Men jag är rätt säker på att det här inte är enda gången som Frida kommer att tävla i ett olympiskt spel. Hennes lagkompis Sara Algotsson Ostholt, som tog silver i London, debuterade redan i Aten 2004.

Och Anna Nilsson, 54, var reserv i Los Angeles 1984 (!) men ingår nu i det svenska laget tillsammans med Frida; hon som kommit tillbaka efter grymma smällar i en tuff sport. Tyvärr dock kom beskedet under fredagen att hennes häst Luron är förkyld, och ekipaget ersätts nu av Linda Algotsson.

Frida rider som andra ekipage efter Linda Algotsson och följs av Sara Algotsson Ostholt och Ludwig Svennerstål under söndagen.

Sverige var fyra i lagtävlingen i London förra gången. Så ni vet.

Jag har självklart plockat ut de svenska medaljhoppen.

Ni hittar dessa här, rankade i tur och ordning.

Sverige tar åtta medaljer, varav ett guld. Det kommer redan den andra OS-dagen.

1) Sarah Sjöström, simning

Det absolut största guldhoppet. Tårarna från London-OS, egentligen orsakade av halsfluss, har för länge sedan flytit iväg i bassängerna och världsmästarinnan dyker i för guld direkt.

Finalen på 100 m fjäril avgörs redan natten mot måndag, alltså under den andra tävlingsdagen.

Jag tror det blir guld direkt. Och o-m – då kommer det inte att stoppa med det. Då kommer Sarah Sjöström att ta runt hälften av den svenska medaljskörden i Rio alldeles själv. 200 m fritt, 100 m fritt och 50 m fritt – och kanske nån lagkapp också.

Jag säger ett guld, två silver och ett brons.

2) Henrik Stenson, golf

Golf gör debut i OS-sammanhang och en svensk tillhör förhandsfavoriterna.

Stensons bedrift att vinna British Open gör honom till ett medaljhopp även i OS, speciellt som han visade att formen var stabil under PGA-mästerskapen.

(Golf var faktiskt med på OS-programmet 1900 och 1904 – men jag kallar det här debut i alla fall)

3) Daniel Ståhl, friidrott/diskus

Jag kastar in en liten skräll tidigt i min lista. Visserligen vill jag gärna att Michel Tornéus ska lyckas ta en medalj i längd, han var ju bara en centimeter ifrån i London, men det är tufft. Precis som EM-bronsmedaljören i stav, Angelica Bengtsson. Sanna Kallur är guld värd bara för att hon är med.

Diskuskillen är the coming Ståhlmannen och var femma i VM i fjol och femma i EM i somras där han visade starka nerver.

Nu gör han som Ricky Bruch 1972 – tar brons.

4) Petter Menning, kanot

Nu blir det kanonmedalj igen efter några spels frånvaro av en annars pålitlig medaljleverantör. Sverige har 15 OS-guld i sporten, där Henrik Nilsson/Markus Oscarssons på K2 1000 i i Aten var det senaste.

Sprintern "Pete the Meat" har tagit medaljer i VM och EM de senaste åren och mellanlandade i sjön Tolven under sprint-SM i Hofors nyligen.

Bara att ladda för en riktig rysare de där 34–35 sekunderna de 200 meterna tar att paddla.

5) Sofia Mattsson, brottning

Guldet är givet i 53 kg-klassen. Det tar japanskan Saori Yoshida, som vunnit OS tre gånger tidigare och nästan allt annat också i över tio års tid och är damernas Alexander Karelin i världsdominans.

En knäskada skrämde ordentligt när det gäller Sofia Mattsson, men kan hon brottas på sin högsta nivå tar hon medalj. Brottarnas enda den här gången.

Där har ni de fem olympierna som tar de åtta svenska medaljerna.

Jag hoppas dock att jag glömt någon, några. Som Emma Johansson (cykel), Josefin Olsson (segling), Elin Johansson (taekwondo).

Och framför allt den...den där riktigt stora skrällen. Den som ingen räknade med. Den som ingen såg komma.

Den som bara får kristusstatyn att veckla ut en svensk flagga i direktsändning.