Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Äntligen ska det avgöras!

Kära musikvänner, vi har slutligen kommit fram till finalen av Melodifestivalen 2015. Sammanfattningsvis har det varit ett ojämnt år med varierande kvalité på låtar, artister och pausnummer. Men Sanna Nielsen och Robin Paulsson har imponerat som programledare. Härliga Filippa Bark har också roat, även om alla tyvärr inte har förstått humorn i praktikantkaraktären.

Annons

Förra veckan avgjordes "Andra chansen" där Samir & Viktor, Dinah Nah, Hasse Andersson och Linus Svenning tog sig vidare till finalen. Det är alltid lika intressant att se vilka låtar som har vuxit sedan de först spelades. Jag har lyssnat in mig en hel del på finalbidragen och nästan alla har vuxit.

Måns Zelmerlöw, Eric Saade och Jon Henrik Fjällgren verkar vara de stora favoriterna om man ska tro bettingbolag och undersökningar. Jag tror också att det kommer att stå mellan dem tre, även om Erics låt inte är hälften så bra som hans tidigare bidrag. Det vore roligast att skicka Jon Henrik eftersom han sticker ut och bjuder på något unikt bland alla förutsägbara låtar.

Förutom Måns och Jon Henrik är mina favoriter Dinah Nah med sin elektroniska dancepop, Mariette med sin moderna popballad och Isa med lyckopillret "Don't Stop". Jag är dock orolig för att folk inte kommer att rösta på dem, men vi får se.

Magnus Carlsson och JTR är också bra, men inte tillräckligt för att vinna. Magnus faller på att låten inte är lika modern som konkurrenterna, hans "Möt mig i Gamla stan" har vuxit och spelats flitigt hos mig sedan deltävlingen – men den skulle ha svårt att slå utanför Sverige.

Resten då? Jessica Andersson är en fantastisk sångerska, men låten är fortfarande ett sömnpiller. Och Hasse Anderssons dansbandsmonster går inte alls hem hos mig. Hasse har ju anklagats för plagiat och efter att ha lyssnat på båda låtarna tycker jag att det är konstigt att han inte har diskats.

Expressen uppmärksammade att låten fanns med i gallringarna till Melodifestivalen redan 2009 med Hasse Andersson på sång och under namnet "Sommaren på Bjäre". Då den inte blev uttagen släpptes låten i stället av det japanska bandet Tegomass under namnet "Tanabata matsuri", med några små ändringar.

Att Hasses låt ändå får vara med i tävlingen vittnar om att SVT och Christer Björkman endast följer reglerna när det passar dem. Jag brukar ursäkta små likheter i låtar, det händer alla, men i det här fallet är refrängerna alldeles för lika. Det är ju dessutom samma upphovsmän som ligger bakom båda låtarna, så det är ingen slump.

Med detta sagt ser jag fram emot en spännande final där precis vad som helst kan hända. Som sagt: Jag tror att det är Måns, Eric och Jon Henrik som kommer att slåss om segern. Vem tror du kommer att vinna?

Läs även förra veckans schlagerkrönika.