Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Det här är ett OS i TV som har allt – utom möjligen Stefan Åsberg och Jens Lind

 
Sommar-OS i Rio 2016
Visa alla artiklar

Annons

Det är möjligt att jag är sist på fjärrkontrollen.

Men jag är inte orolig för hur Viasat ska klara av OS i Rio.

Jag är mer orolig för mig själv. Ett OS pågår 16 dagar. Det har bara gått en.

Den första riktiga OS-tävlingsdagen, den där det delades ut medaljer och där amerikanskan Virginia Thrasher var först med segern i luftgevär, var så pass lugn ur svenskt soffperspektiv att jag ägnade den åt att orientera mig.

I Rio, genom att knappa mig runt på alla möjliga kanaler och sändningar och därmed tävlingsarenor.

Just i den där Viaplay-appen, där jag hittar allt jag behöver, inte behöver – och resten också verkar det. I teven, telefonen, datorn – där jag vill ha det där jag är.

Jag gick ut löst, trodde jag:

Roddkval på Lagoastadion, alldeles bakom den där jättestranden Copacabana; gruppspel i vattenpolo mellan Serbien och Ungern i Maria Lenks simcenter lite mer västerut i Barra; fäktning nånstans jag inte hann lokalisera, men det var i Barra; bågskytte (en gång i tiden när Sandvikensyskonen Mikael och Karin Larsson sköt olympiskt var jag expert på sporten) i Sambodromo rätt centralt i Rio – och sedan brakade herrarnas linjelopp iväg i en virvlande cykelshow. där jag följde med kommentatorerna Tennisberg och Kessiakoff och det var snudd på Vacchi-klass.

Detta under den första tävlingstimmen.

Inte konstigt att man blir lite snurrig.

Inte heller konstigt att man blir lite girig.

Och så där fortsatte det, hela dagen, hela kvällen.

Jag har varit utsänd på flera olympiska spel och ibland hamnat i nåt presscentrum och blippat på TV-skärmar för att se vad som hände på andra intressanta arenor.

Jag har aldrig haft sån överblick som nu.

Så jag förstår inte s k opinionsundersökningar där folk vill ha tillbaka OS i SVT. Kan man få mer OS än så här.

Och innan nån säger att ."...den där olympiska lyxprodukten har jag inte råd med, jag vill bara se det viktigaste" – så finns ju TV3, som fått rollen som gamla stabila SVT.

Men visst. Skulle jag få komplettera OS-sändningarna med något från SVT så är valet givet.

• En Stefan Åsberg-kanal. Gävlesonen kan som ingen annan slingra sig längst fram och ställa de mest intressanta frågorna.

• En Jens Lind-kanal. Sportdokumentärernas krönta mästare, som under mästerskap har förmågan att hitta berättelser ingen känner till.

...men jag gillar inte att man pratar om atleter. Det heter idrottsmän och idrottskvinnor. Men jag får väl svälja den direktöversättningen av engelskans athlete.

Gästrikehoppet: Frida Andersén var andra svensk ut i dressyrmomentet i ridsportens fälttävlan. Frida noterade 47,90 i det inledande dressyrmomtenten och var tre poäng före lagkompisen Linda Algotsson och ligger på 18:e plats när halva startfältet har tävlat. Ingen fullträff, men stabilt av Frida och hennes Herta.

Under söndagen rider Sara Algotsson Ostholt och Ludwig Svennerstål – och sedan fortsätter det med terrängritten måndag och den avgörande hoppningen tisdag.

Invigningen sov jag igenom, vaggade till sömns av Gefle IF:s 3–2-knall på Olympia mot Helsingborg, men snabbtittade igenom höjdpunkterna fram till den olympiska elden steg upp och blev en sol i ett fantastiskt levande konstverk.

Jag gillade att marathonlöparen Vanderlei Cordeiro da Lima fick tända elden, han som blev attackerade under loppet i Aten och fick nöja sig med brons. Det finns alltid en massa lämpliga kandidater till den som ska tända elden. Nu hade man tänkt till och gav en idrottsman som blev berövad något en möjlighet till ny storhet. Bra där, Pelé minns vi väl ändå.

Och Therese Alshammar. Så självklart, så bra, så vackert.

1–5 mot Braslien för Sverige. Nu krävs seger mot KIna för att inte Pia Sundhages lag ska missa kvartsfinalen.

I eftermiddag och i natt: först Emma Johansson i damernas linjelopp – och sedan Sarah Sjöström. Super-Sarah? Super-Sarah!

TIDIGARE KRÖNIKOR:

Lö 6 aug: Abonnemanget är betalt, jag har de svenska medaljörerna klara för mig – men OS har redan förlorat en match

Fre 5 aug: Tio gnistrande OS-ögonblick i väntan på nya

NOSTALGI: Här blir Gefle IF-löparen Guld-Henry – och unik i den svenska OS-historien

LISTAN: Isaac och Theodor var först – nu blir Frida från Hofors den 60:e gästriken att tävla i sommar-OS