Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Inget klickfiske – bara nyord

Hej! Hur var ditt 2014? Har du förvandlats till en mobilzombie som nappar på klickfiske och tar usies med selfiepinne?

Annons

Har du kärrtorpat något, ifrågasatt köttnormen, deltagit i någon ryggprotest? Upplever du ett mellanförskap eller anser du att åsiktskorridoren är för smal? Tragglar du på med dryga sms-anställningar eller är du en sån som yoloar dig genom livet – lever varje dag som om den vore din sista?

För några dagar sedan publicerade Språkrådet och Språktidningen 2014 års nyordslista. Den består av 40 ord som under 2014 har använts för första gången eller börjat användas oftare. Som vanligt är många av dem relativt okända, och en del svårtolkade. Yoloa, till exempel, är skapat av förkortningen yolo – you only live once. Som hur många då kände till?

Varje år bildar vi tusentals nya ord på svenska. Några frivilliga nyordsjägare samlar in så många de kan genom att läsa i tidningar och på nätet. Allmänheten e-postar dessutom egna förslag till . Nyordsredaktionen väljer sedan ut ett antal, som visar på språklig kreativitet eller säger något om samtiden och aktuella företeelser. Listan innebär inte att någon godkänner orden, bara att de hamnar i strålkastarljuset.

Den här gången domineras listan av politik. Under supervalåret 2014 har det talats om potentiella blåbruna och rödgrönrosa partisamarbeten. Orden nerväxt (till skillnad från tillväxt), matnationalism och köttnorm har använts i diskussioner om miljö och konsumtion. En normkritisk debatt om identitet, genus och etnicitet har tillfört ord som tvåkönsnorm, icke-binär, rasifierad och cisperson.

Som kontrast finns även ett par uttryck som slog igenom under fotbolls-VM: frisparkssprej och parkera bussen (spela defensivt).

Listan säger en del om året som gick. Men nyordsredaktionen riktar medvetet ljuset mot vissa fenomen, och kan omöjligen uppmärksamma allt som rör på sig i samhället.

Själv tycker jag att nyordslistorna är mest intressanta efter några år. De blir en del av historieskrivningen, men påverkar också framtidens språkbruk en aning. Några ord i varje lista brukar nämligen få näring av uppmärksamheten. Här är några av mina favoriter bland dem som överlevt även sedan nyhetsvärdet dalat:

2000: messa, atomslöjd

2001: stafettläkare

2002: snippa

2003: googla, barnvagnsbio

2004: hjärtstartare, curlingförälder

2005: blåljusyrke, blogga, pixlig

2006: regnbågsbarn, drevkultur

2007: klimatsmart, nixa

2008: ansiktsspårning

2009: tvittra, stjärnfamilj

2010: app

2011: vobba, lunchdisco

2012: mobilvante, spelifiera

2013: läxrut, satsig

En del av dessa ord kommer förmodligen att tyna bort inom några år, medan andra visar sig seglivade. Jag gissar att orden snippa och hjärtstartare överlever både mikrobloggen Twitter och stafettläkarsystemet.

Årets lista då? Jag gillar gäri, som betyder tjej, trots att det ordet får mig att känna mig lite gammal och soffig. Det är också fint att alla kommunbyråkrater får ett smidigt ord – pultvätta – för att ta bort personuppgifter ur dokument innan de lägger ut dem på nätet (pul=personuppgiftslagen).

På Språkrådets hemsida hittar du hela nyordslistan, med förklaringar och exempel, och även de äldre listorna. Ha så skoj!

Hanna Lundquist

hanna@hannalundquist.se