Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Jag vill absolut inte ha största möjliga tystnad – men i alla fall nåt jäkla hyfs

Artikel 29 av 33
Sommar-OS i Rio 2016
Visa alla artiklar

Den brasilianska publiken på OS är glad, uppspelt, högljudd...men även grovt oförskämd i sitt buande mot allehanda motståndare.

Hittills är det bara två fenomen som fått tyst på den.

1) Usain Bolt.

2) Sveriges damlandslag i fotboll.

Bolt, han behövde bara höja fingret mot munnen i en hyschgest, för att det skulle bli knäpptyst i Olympiastadion under sprintloppen.

De svenska fotbollsdamerna spelade en hel match, en förlängning och ett straffdrama med brassebuandet i öronen.

Tills det blev knäpptyst, efter den där magiska Hedvig Lindahlräddningen och den iskalla Lisa Dahlkviststraffen.

Frågan är bara hur merparten av åskådarna i finalmatchen mot Maracanãstadion sen fredag kväll ska agera.

Tyskland? Visserligen är det damer nu, men den där 1–7-smällen i VM 2014 har väl ingen glömt i Brasilien än?

Sverige? Som inte tillämpade det man i Brasilien kallar jogo bonito" (det vackra spelet), utan bara fräckt stal den där OS-finalplatsen för hemmanationen.

Det kan bli vad som helst.

För att psyka den amerikanska stjärnmålvakten Hope Solo skrev publiken "Zika" – och det fanns väl ändå en slags ståplatshumor i det med tanke på Solos utspel före OS.

Men enligt SportExpressen och Sports Illustrated så skrek publiken "bicha!" när Hedvig Lindahl skulle göra insparkar under semifinaldramat och det har ropats ofta. Det är ett skällsord mot homosexuella och därmed långt över alla möjliga gränser som finns.

På Olympiastadion buades det i tisdags under stavtävlingen mot fransmannen Renaud Lavillenie när denne duellerade så fantastiskt mot hemmahoppet och segraren Thiago Braz da Silva.

Buandet fortsatte även under prisceremonin så att till och med da Silva fick nog och gestikulerade mot sina egna fans, medan Lavillenie faktiskt tog så illa vid sig att han hade tårar i ögonen på prispallen.

Ska man inte få visa känslor? Är det bridge? Har jag fått moralpanik?

Kanske, men sånt här får mig att tappa lite av de lätt barnsliga sympatier jag, och säkert andra också, alltid har haft med Braslien, ni vet; Pelé, fotboll, samba, värme, glädje, Copacabana.

Det här är därför ytterligare en anledning till att jag verkligen håller tummarna för Sverige och Hedvig Lindahl när man spelar den första, historiska OS-finalen i fotboll.

...förresten, en gång i tiden turnerades det i folkparkerna. Nu är det väl Lets dance som gäller. Minst Skavlan i alla fall.

Jag utgår från att Hedvig Lindahls agent har fullt upp med bokningarna.Thomas Ravelli blev efter en enhandsräddning i en VM-kvartsfinal svenska folkets stora fotbollshjälte. Hedvig Lindahl räddade en straff i kvartsfinalen och två i OS-semifinalen.

Super-Hedvig kommer att finnas med i alla krönikor resten av OS, hur det än går.

Bjuder på en länk till Offside nr 3 i fjol, där man får en långläsning om Hedvig Lindahl.

Förtydligande, ej rättelse. Sverige h-a-r spelat en OS-final i fotboll tidigare. Och vunnit. 1948 i London, då det blev guld efter 3–1 mot Jugoslavien. Både Gunnar Nordahl och Gunnar Gren var med i laget.

Svenska damlandslag har spelat en VM-final (2003) och tre EM-finaler (1984, 1987 och 2001). 1984 vann man och även om det tydligen var inofficiellt EM och inte en turnering i ett land vet jag att det var Pia Sundhage som avgjorde med det sista målet där i engelska Luton.

I straffläggningen!

Sverige har alltid lyckats ta minst en placering bland de sex bästa i nån friidrottsgren i OS sedan 1896.

Efter en rad floppar såg det ut som om att den sviten skulle spricka – men då satte Meraf Bahta fart på bortre långsidan i damernas 1 500-meterslopp och avancerade och blev till slut just sexa i OS-finalen.

Härligt.

Och sedan Lovisa Lindh, skrällbronstjejen från EM. Fräck och smart – snabb och stark. Vidare till OS-semifinal på 800 m på personbästat 2.00,04.

Underbart.

Uppmärksamma läsare, fler stycken (!), noterade att jag inte gav Axel Härstedt äran för Sveriges näst bästa insats i friidrott i Rio – utan placerade Kent Härstedt, S-riksdagsmannen, på tiondeplatsen i herrarnas diskus.

Jag kommer inte med några ursäkter...men OS-vakor?

Friidrottshistorien skrivs om hela tiden. Det är svårt att hinna med, men det är inte svårt att inse att man blir lurad hela tiden.

Mitt under OS kommer beskedet om att Ryssland blir av med sitt guld på damernas 4x100 för damer från Peking 2008 sedan ett positivt omtest visat att en av löparna hade steroider i kroppen.

Resultaten för 2016 var inte klara vid denna tidnings pressläggning, som man skrev förr i tiden. ...de blir nog aldrig klara.

TIDIGARE KRÖNIKOR:

Ons 17 aug: Lisa&Hedvig – vilka helt underbart modiga svenska fegisar

Tis 16 aug: Kallurs tid är inne igen – och hon är i Rio-OS för att ses och läras av

Må 15 aug: Nytt medaljdrama när Stenson tog ett historiskt OS-silver – men det var golfsporten som vann

Sön 14 aug: Plötsligt kom Duellen i Deodoro – plötsligt hade Sverige ett OS-silver till

Lör 13 aug: Här kom den svenska OS-skrällen som vände upp och ned på fotbollsvärlden

Fre 12 aug: Zachrissons sköna golfsurr vaggade mig till sömns i väntan på Sarah, friidrotten – och den första svenska skrällen

Tors 11 aug: Sjöström simmar så att jag nästan får såna där Phelps-sugmärken av tevesoffan

Ons 10 aug: Ett smärtsamt tvärstopp för Team Herta från Hofors – men Frida har kommit till toppen för att stanna

Tis 9 aug: Stenmark-klass? Klüft-klass? – nej, det här var Sjöström-kross!

Må 8 aug: Skön repris av Silver-Emma – men den där kraschen gör fortfarande ont

Sö 7 aug: Det här är ett OS i TV som har allt – utom möjligen Stefan Åsberg och Jens Lind

Lö 6 aug: Abonnemanget är betalt, jag har de svenska medaljörerna klara för mig – men OS har redan förlorat en match

Fre 5 aug: Tio gnistrande OS-ögonblick i väntan på nya

NOSTALGI: Här blir Gefle IF-löparen Guld-Henry – och unik i den svenska OS-historien

LISTAN: Isaac och Theodor var först – nu blir Frida från Hofors den 60:e gästriken att tävla i sommar-OS