Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Melodifestivalen - Andra chansen


Förra veckan gick Måns Zelmerlöw och JTR direkt till final, medan Dinah Nah och Hasse Andersson gick till Andra chansen. Min personliga favorit, Midnight Boy, kom tyvärr sist. Inte helt oväntat med tanke på att synthpop sällan går hem i den här tävlingen. Men nu vidare till lördagens tävling där tidigare bidrag får en andra chans att ta sig till final, via dueller.

Annons

Andra chansen har fått rätt mycket kritik genom åren. Många menar att det är ett onödigt inslag som drar ut på tävlingen mer än nödvändigt. För mig är själva duellerna problemet, speciellt när två favoriter ställs mot varandra och man tvingas välja en av dem att rösta på.

Men ett stort plus är att 2012 års vinnare, Loreen, gästar programmet på lördag och framför sin nya singel "Paper Light (Higher)" för första gången. Det blir ett kärt återseende. Hon kommer garanterat att utklassa flera av de tävlande på flera plan.

I den första duellen möts Andreas Weise och Linus Svenning. Jag tror att Linus tar hem det här, han har den starkaste låten av dem båda. Andreas sjunger visserligen bra, men hans låt är ungefär lika rolig som Martin Stenmarcks "Las Vegas", det vill säga inte speciellt.

I den andra duellen möts Hasse Andersson och Kristin Amparo. Det har i veckan skrivits en hel del om att Hasses bidrag skulle vara ett plagiat, men SVT har valt att inte diskvalificera honom. Oavsett vilket tror jag ändå att Kristin vinner duellen. Låten är ingen favorit för mig, även om den har vuxit något. Det är framför allt rösten som gör henne till en värdig finalist. Den ger mig gåshud.

I den tredje duellen möts två av mina favoriter från deltävlingarna: Dolly Style och Dinah Nah. Jag tror och hoppas att Dinah tar hem det här, för även om jag gillar Dolly Styles plastpop så är Dinah en duktigare artist med en starkare låt än dockorna.

I den fjärde och sista duellen möts Behrang Miri Feat. Victor Crone och Samir & Viktor. Det här kan bli jämnt. Personligen hoppas jag på Behrang och Victor som på lördag gästas av Sandvikens egen sångfågel: Malena Ernman. Men jag tror tyvärr att folket kommer att rösta vidare Samir & Viktor. De är inte dåliga, låten är rätt bra, men det hela känns lite som roliga timmen.

Men historien har lärt oss att allt kan hända i Melodifestivalen, vilket gör att programmet fortfarande är så spännande att följa, oavsett vad man tycker om låtarna. Vilka är dina favoriter denna vecka? Lämna gärna en kommentar!

Läs även förra veckans schlagerkrönika.