Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Melodifestivalen - Andra deltävlingen

Förra veckan gick Eric Saade och Jessica Andersson direkt till final, medan Dolly Style och Behrang Miri Feat. Victor Crone gick till Andra chansen. Till min och många andras stora besvikelse gick inte Molly Pettersson Hammar vidare, trots att hon hade kvällens bästa sångröst, samt en av de starkaste låtarna.

Annons

Många har skyllt på problem med röstningsappen, vilket SVT dementerar. Men det inträffade har retat upp både tittare och artister så vi får hoppas på bättring. Sanna Nielsen och Robin Paulsson överraskade som programledare, men det var Sissela Benns charmiga karaktär Filippa Bark som stal showen. Synd bara att inte alla verkar förstå hennes humor.

Men nu till lördagens låtar som håller betydligt högre kvalité. Först ut är Linus Svenning som förra året tävlade med balladen "Bröder". Jag föredrar dock årets bidrag "Forever Starts Today" som är mer uptempo och mer pop. Stundtals påminner den om One Direction och Kevin Walker, fast med en stark rockröst.

Emelie Irewald har tidigare tävlat i TV3:s musiktävling "True Talent", men detta är hennes debut i schlagern. Hon sjunger vackert, men även om den finstämda balladen är mysig så känns den för seg för att bli en vinnare i mina öron. Samir & Viktor består av en dokusåpadeltagare och en modebloggare som debuterar i tävlingen. Låten "Groupie" är i sig medryckande, men på repetitionen kändes det mer som roliga timmen. Sången och showen måste sitta bättre om de ska ha en chans att gå vidare på lördag.

Jag gillar inte rockmusik, men om jag var tvungen att lyssna på genren så skulle nog Neverstore vara min stil. Deras pojkbandsrock är lättsam och "snäll", som tagen ur en high school-film. Jag tror att bandet kan gå hem hos många tittare, även om de inte går till final. Veteranerna Marie Bergman & Sanne Salomonsen bjuder på en countrydoftande ballad. Men trots att de är grymt duktiga sångerskor så är låten för trist för att vinna. Det känns sömnigt.

Proffsiga Magnus Carlsson däremot bjuder på fartfylld discopop på svenska, med ett snyggt nummer och stark sång. Kanske att låten gränsar för mycket till gammelschlagern för att fungera internationellt, men den kommer att bli en hit på Svensktoppen. Sist ut på lördag är Mariette som slog igenom i "Idol 2009". Hon är en otroligt duktig sångerska och bjuder på en modern popballad.

Det ska bli intressant att se om bidragen växer under själva direktsändningen. Men efter första lyssningen av repetitionen är min prognos att Linus Svenning och Mariette går direkt till final, medan Magnus Carlsson och Samir & Viktor går till Andra chansen.

Mina personliga favoriter är Linus, Magnus och Mariette.

Läs även förra veckans schlagerkrönika.