Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Melodifestivalen - Fjärde deltävlingen


Förra veckan gick Isa och förhandstippade Jon Henrik Fjällgren direkt till final, medan Kristin Amparo och Andreas Weise gick till Andra chansen. Men nu till den fjärde och sista deltävlingen av Melodifestivalen: Vilka går vidare på lördag?

Annons

Först ut är debutanten Midnight Boy som, inte helt otippat, är min personliga favorit bland årets alla bidrag. Trance Dance möter Dead Or Alive i den underbart kitschiga 80-talspastischen "Don't Say No". Jag älskar det elektroniska retrosoundet som tillsammans med Midnight Boys styling tar oss tillbaka i tiden. Tyvärr brukar den här typen av musik inte få så många röster, men jag hoppas verkligen att jag har fel.

Caroline Wennergren slog igenom i tävlingen 2005 med låten "A Different Kind of Love". Nu är hon tillbaka med en souligare låt. Sångrösten är helt fantastisk och låten växer för varje lyssning, så se upp, Måns! Pojkbandet JTR är redan stjärnor i Australien där de slog igenom i "The X-Factor". På lördag tävlar de med "Building It Up", en trallvänlig pojkbandslåt som sätter sig snabbt. De kan bli farliga.

Hasse Andersson, känd för låten 80-talslåten "Änglahund", tävlar med "Guld Och Gröna Skogar" på lördag. Det är dans och hålligång, fast inte för mig. Visst är det charmigt på något vis, men låten är alldeles för mycket dansband för min smak. Jag tror dock att han kan gå hem hos dansbandspubliken.

Dinah Nah, känd från bubbelgum-gruppen Caramell, tävlar med en modern dancepoplåt skriven av bland andra Dr. Alban och Gävlesonen Karl-Ola Kjellholm. Den här låten går helt klart hem hos mig, det är så mycket bättre än Caramells 90-talsmusik.

Annika Herlitz är mest känd som den svenska rösten till Elsa i Disneyfilmen "Frost". Hennes bidrag är en finstämd powerballad på svenska. Men någon "Slå dig fri" är den inte. På tok för mycket Skara-schlager à la 90-tal, trots att man har försökt dölja det med en modern produktion. Dessutom är Annika så överdrivet inlevelsefull i sitt scenspråk att det blir musikal över numret. Annika är en grym sångerska dock, men det räcker tyvärr inte.

När jag läste att Måns Zelmerlöw skulle tävla i Melodifestivalen var jag rädd att han skulle behålla det lite mognare (och lite tråkigare) soundet från senaste albumet "Barcelone Sessions". Men till min stora glädje är "Heroes" en modern poplåt med houseinfluenser. Det är modernt, elektroniskt och trallvänligt. Sången och danser sitter. Måns är ju förhandstippad och jag tror att han kan leva upp till förväntningarna.

Jag har bara sett och hört repetitionen, men min första bedömning är att svenska folket skickar Måns Zelmerlöw och Caroline Wennergren direkt till final, samt JTR och Hasse Andersson till Andra chansen.

Mina personliga favoriter är dock Midnight Boy, Dinah och Måns.

Läs gärna förra veckans schlagerkrönika.