Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Melodifestivalen - Första deltävlingen

Så var det återigen dags för Melodifestivalen, en tävling jag har följt sedan barndomen. Men fjolårets final hade de lägsta tittarsiffrorna sedan 1999, så i år har stort fokus legat på att rädda programmet med allt från mobilappar till nya regler i Andra chansen.

Annons

Personligen tror jag att man skulle tjäna på att ha färre deltävlingar, skippa Andra chansen, samt bjuda på större variation när det kommer till upphovsmän och artister. Fredrik Kempe har i år med tre bidrag medan Thomas G:son har med fyra. Det känns inte speciellt originellt, vilket jag tror att tittarna börjat genomskåda. Det är i alla fall den kritik som oftast dyker upp när jag diskuterar schlagern med omgivningen.

Men nu till det västentliga, kvällens bidrag:

Molly Pettersson Hammar var min favorit i "Idol 2011" och det är kul att återse henne på en stor scen. Vid första lyssningen kändes låten så där, men den växer snabbt. Dessutom var sånginsatsen nästintill perfekt på repetitionen. Daniel Gildenlöw är känd från rockgruppen Pain Of Salvation som tävlade i festivalen 2010. Han sjunger väldigt fint men låten är på tok för trist för min smak. Det händer liksom ingenting. Jag tror dock att han kommer att få många röster av tittarna.

Elize Ryd & Rickard Söderberg bjuder på rockopera, men även om de är duktiga sångare så känns själva låten mossig, för mycket musikal. Unikast i kväll är Dolly Style bestående av tre unga tjejer utklädda till dockor. Deras tuggummipoplåt "Hello Hi" får mig på bra humör. Den har ingen vinstchans och kommer säkert att hamna sist, men jag är personligen rätt svag för denna orgie i kitsch.

Behrang Miri Feat. Victor Crone är en intressant akt som blandar rap och R&B-pop. Låten är inte lika stark som Behrangs bidrag från 2013, men den är helt klart godkänd. Jessica Andersson sjöng lika vackert som vanligt på repetitionen, men jag önskar att hon började göra lite roligare låtar, gärna uptempo. "Can't Hurt Me Now" är finstämd, men jag tycker fortfarande att hennes bästa låt är den synthiga "Kalla Nätter" från 2006.

Inte heller Eric Saades låt når samma nivå som hans tidigare tävlingsbidrag. Det är en helt okej poplåt men inget särskilt. Jag hoppas dock att han sjunger bättre under showen än på repetitionen, för då lät det riktigt surt.

Det är svårt att bedöma artisterna efter att bara ha hört en repetition, men min första bedömning är att Eric Saade och Molly Pettersson Hammar går direkt till final, medan Jessica Andersson och Elize & Rickard går till Andra chansen. Men mycket kan fortfarande hända, så vi får se hur bra de gör ifrån sig under direktsändningen.