Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Melodifestivalen - Tredje deltävlingen


Förra veckan
gick Magnus Carlsson och Mariette direkt till final, medan Linus Svenning och Samir & Viktor gick till Andra chansen. Jag blev positivt överraskad av att tre av mina favoriter gick vidare i tävlingen och det var överlag ett starkare startfält än förra veckan. Men vilka går vidare nu på lördag?

Annons

Ellen Benediktson tävlade 2014 med balladen "Songbird". I år heter bidraget "Insomnia" och skiljer sig rejält från föregångaren. Men även om jag personligen föredrar hennes nya, elektroniska sound så blir det problematiskt med refrängen som är för lik Loreens "Euphoria". I övrigt är det en bra låt med ett snyggt nummer, men jag tror att "plagiatet" tyvärr kommer att fälla den.

Debutanten Kalle Johansson sjunger rätt bra, men bjuder på en mjäkig poplåt som känns alldeles för klämkäck. Vi får se om den växer under direktsändningen men jag tvivlar på det.

En annan debutant i schlagersammanhang är Andreas Weise. Han har en bra sångröst, men även denna låt är en besvikelse. "Bring out the fire" känns mossig, som något Tom Jones skulle kunna sjunga. Andreas verkar dock ha en stor fanskara så det går säkert hem hos många.

Andreas Johnson är tillbaka i tävlingen för sjätte gången med låten "Living to die", skriven av bland andra Gävlesonen Karl-Ola Kjellholm. Men även om jag personligen tycker att den är bättre än Andreas tidigare bidrag känns det ändå som gammal skåpmat. Sången sitter dock som den ska.

Isa gör schlagerdebut med den pigga poplåten "Don't stop" som hon själv varit med och skrivit. Hennes röst är stark – den påminner lite om Linda Sundblads – och låten går hem i mina plastpop-öron. Jag tror dock inte att svenska folket kommer att rösta på den, men jag hoppas att jag har fel.

Kristin Amparo debuterar i tävlingen men är långt ifrån orutinerad. Hon har bland annat sjungit på hitsingeln "Din soldat" med Albin, samt tävlat i svenska "X-Factor". Hennes bidrag i kväll är en powerballad som doftar Adele. Själva låten har inte riktigt satt sig hos mig ännu, men vilken otrolig röst hon har. Detta är en solklar finalist.

Nu till veckans intressantaste deltagare: Den charmiga renskötaren Jon Henrik Fjällgren. Han slog igenom i TV4:s talangjakt "Talang 2014" där han tog hem segern. Nu debuterar han i Melodifestivalen med jojken "Jag är fri (Manne leam frijje)". Det här är inte riktigt min musikstil, men det är vackert och mysigt. Något med Jon Henrik fängslar mig. Jag tror att han kommer gå långt.

Jag har som sagt bara hört repetitionen, men min första bedömning är att svenska folket skickar Jon Henrik Fjällgren och Kristin Amparo direkt till final, samt Andreas Johnson och Andreas Weise till Andra chansen.

Men personligen hejar jag på Isa och Jon Henrik.

Läs även förra veckans schlagerkrönika.