Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Sjöström simmar så att jag nästan får såna där Phelps-sugmärken av tevesoffan

 
Sommar-OS i Rio 2016
Visa alla artiklar

Annons

Var har ni Sarah Sjöström på er lista över Sveriges genom tiderna största idrottskvinnor?

Jag har inte bestämt mig än.

Men det finns all anledning att fundera.

Sjöströmvågen fortsätter ju att skölja in över prispallen i Rios olympiska simstadion.

Jag tänker inte bestämma mig än. Inte förrän simveckan är över. Inte förrän Sarah Sjöström avslutat en olympisk kampanj som jag faktiskt inte vet om någon annan svensk har varit i närheten av.

Natten mot torsdagen simmade hon försök och semifinal på 100 m fritt – det var lopp nr 7 och 8 individuellt i hennes serie som ledde fram till en final på distansen natten mot fredag. Och då har hon 3x50 m fritt kvar också, fredag-lördag.

Pust.

Och redan ett guld och ett silver, och jag ska bara påminna om hennes tre VM-guld tidigare på 100 m fjäril.

Det är därför hennes namn redan flyter högt i tombolan där jag i nuläget blandat i namn som Carolina Klüft, Annika Sörenstam, Pernilla Wiberg, Ulrika Knape, Agneta Andersson, Toini Gustafsson, Anja Pärson, Magdalena Forsberg, Annichen Kringstad och av pur respekt även Therese Alshammar.

Kring det här handlar det bara om rent tyckande, som man får tillåta sig i en medaljrush. I bassängen räknas bara arm- och bentag, vändningar och målgångar och hundradelar av sekunder.

Och, för oss som ser på; i soffan mitt i nätterna, om ögonblick av upplevelser som får hjärtat att slå dubbelslag och ståpälsen att breda ut sig på armarna.

Sarah Sjöström utklassade allt och alla på 100 m fjäril som är hennes egen lilla gren.

På 200 m fritt handlade det om en utmaning på en distans som är sportens stora sjöslag.

På 200 m fritt kommer sprintsimmarna från sin bassängkant och från andra hållet långdistansspecialisterna, och allra främst världens bästa kvinnliga simmare – amerikanskan Katie Ledecky.

Det gav en rysare till lopp, där Sarah Sjöström plågade sig så hårt att hon pressade Ledecky – och tog ett OS-silver på en distans hon helst inte simmar i framtiden.

I så fall var det en glänsande slutpunkt.

Sjöström signalerade efter silverloppet att inriktningen i framtiden blir på 100 m och 50 m och att det finns detaljer att slipa på för att vässa tiderna där.

I viss mån är framtiden redan här, eftersom Sarah har just de distanserna kvar.

Och nu när hon besegrat sig själv, duellerat med drottningen Ledecky så ger hon sig alltså i kast med en avslutande dubbel – och framför allt världens snabbaste simsystrar.Cate och Bronte Campbell från Australien.

En håller världsrekordet på 100 m fritt, den andre är regerande världsmästarinna på distansen. Och tillsammans har de simmat hem OS-guldet på 4x100 m fritt i Rio redan.

Så här kan man också räkna! Michael Phelps vräker sig fram i sitt fjärde OS. 18 guld när han dök upp i Rio. 21 nu, sedan han natten mot onsdagen vunnit 200 m fjäril och följt upp med slutsträckan på 4x200 m fritt.

Om Phelps inte var amerikan utan en egen nation skulle han tydligen ligga runt 40:e plats i guldligan i OS – sedan 1896.

...på tal om Phelps. Simfantomen har även gett det här med koppningen ett ansikte, eller i alla fall en kropp när han segerjublat med de där stora runda och röda sugmärkena.

Det är följden av koppning. En metod som flera andra idrottare också använder sig av i OS för att öka cirkulationen och även ge smärtlindring.

För mig ser det lika knäppt ut som näsplåstren, men jag vill inte stå i vägen för utvecklingen även om jag inte kommer att ta till tekniken i sista etappen av mitt egen motionslöpningsprojekt Tour de Gästrikland.

Eller, varför inte?

När jag sitter, halvligger eller ligger i tevesoffan känns det i alla fall som jag sitter fast.

...det här är också olympiskt, eftersom Lars Lagerbäck sitter i Viasats Riosoffa och funderar över svenskt försvarsspel:

Fotbollens nye förbundskapten Janne Andersson offentliggjorde under onsdagen att han kommer att ha den isländske nationalidolen som rådgivare under inledningen av VM-kvalet i höst – det visar på klassen på båda herrarna.

TIDIGARE KRÖNIKOR:

Ons 10 aug: Ett smärtsamt tvärstopp för Team Herta från Hofors – men Frida har kommit till toppen för att stanna

Tis 9 aug: Stenmark-klass? Klüft-klass? – nej, det här var Sjöström-kross!

Må 8 aug: Skön repris av Silver-Emma – men den där kraschen gör fortfarande ont

Sö 7 aug: Det här är ett OS i TV som har allt – utom möjligen Stefan Åsberg och Jens Lind

Lö 6 aug: Abonnemanget är betalt, jag har de svenska medaljörerna klara för mig – men OS har redan förlorat en match

Fre 5 aug: Tio gnistrande OS-ögonblick i väntan på nya

NOSTALGI: Här blir Gefle IF-löparen Guld-Henry – och unik i den svenska OS-historien

LISTAN: Isaac och Theodor var först – nu blir Frida från Hofors den 60:e gästriken att tävla i sommar-OS