Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Skön repris av Silver-Emma – men den där kraschen gör fortfarande ont

 
Sommar-OS i Rio 2016
Visa alla artiklar

Annons

Grymt fall först – när Annemiek van Vleuten flög rätt av vägen.

Grym nedräkning sedan – när jakten gick på amerikanskan Mara Abbott.

Och sedan slank Silver-Emma över mållinjen igen.

Det finns mindre gnistrande smeknamn, eller hur?

Hon var egentligen tillbaka där hon började, den där dagen vid kinesiska muren utanför Peking för åtta år sedan. Det var då hon blev Silver-Emma med svenska folket.

Efter det VM-brons 2010 och 2014 – och självklart ett VM-silver 2013. Tjejen med rötterna i Sollefteå har också genomfört sin egen olympiska cykel med silver i Peking, sjätteplats i London och silver igen.

Rätt fantastiskt.

Och det här sista silvret kom i ett lopp där hon svettades och svor över styret på sin cykel och såg ut att vara borträknad.

Ändå var hon till slut så nära, så nära i ett loppet som blev lika dramatiskt som herrarnas under lördagen. Där kraschade två cyklister som nästan hade medaljer i cykelbyxorna i slutet av loppet.

Flera såg ut att vara starkare, några verkade bättre – ändå trampade 32-åringen upp på prispallen igen slagen bara av Anna van der Breggen. Elisa Longo Borghini, Italien, tog bronset medan Abbott slutade på den snöpliga fjärdeplatsen, hon som såg ut att ha fått det där guldet till skänks.

Själv var jag livrädd och åksjuk i serpentinsvängarna ned från Vista Chinesa på den här rent grymma banan i Rio.

Och det var innan den där riktigt otäcka kraschen som ledande Annemiek van Vleuten råkade ut för.

Just där fanns ingen kamera, annars är ju Rio rätt nerlusat av såna.

Jag är nästan glad för det.

Det räckte med att se den då livlösa Annemiek van Vleuten ligga där bredvid sin havererade cykel. Den holländskan var på väg mot guld när något hände.

Nu kom rapporter rätt fort att hon var okej.

Vad det nu betyder. Det skiljer nog på vanliga mått och cykelmått i det ämnet. Men självklart skönt, det kunde ju slutat riktigt illa.

Emma Johanssons medalj var Sveriges första i OS i Rio och den åttonde för cykelsporten totalt. Gulden? Bernt Johansson kan ni, från Montreal 1976 – men jag ger er också Harry Stenqvist från Antwerpen 1920.

Hoforsryttaren Frida Andersén ligger på en individuell 36:e plats efter dressyrmomentet i fälttävlan.

Sara Algotsson Ostholt red stabilt under söndagen och är 19:e, men sedan floppade Ludwig Svennerstål tungt och är faktiskt bara fjärde svensk i laget på 48:e plats.

Det fick inte inträffa.

Det gör tyvärr att medaljchansen för laget är mindre än liten. Sverige är nu tia, men alldeles för många poäng fram till såväl medaljtrion Tyskland, Frankrike och Australien som Storbritannien som ligger fyra.

Och i dag alltså den tuffa terrängritten, som enligt experterna i Rio är ett trendbrott. Terrängen har varit för lätt under de senaste olympiska spelen. Men det ska nu den franska banbyggaren Pierre Michelet ändra på. Han har jobbat med banan i Deodoro i tre år.

Vi får se hur den passar Frida Andersén och hennes Herta.

TIDIGARE KRÖNIKOR:

Sö 7 aug: Det här är ett OS i TV som har allt – utom möjligen Stefan Åsberg och Jens Lind

Lö 6 aug: Abonnemanget är betalt, jag har de svenska medaljörerna klara för mig – men OS har redan förlorat en match

Fre 5 aug: Tio gnistrande OS-ögonblick i väntan på nya

NOSTALGI: Här blir Gefle IF-löparen Guld-Henry – och unik i den svenska OS-historien

LISTAN: Isaac och Theodor var först – nu blir Frida från Hofors den 60:e gästriken att tävla i sommar-OS