Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Vita fläckar i Kultur-Sverige

Hur stor ska kulturklyftan mellan stad och land få bli?

Det var frågan som hängde i luften när nya rapporter om svenskarnas kulturvanor presenterades häromdagen.

Klassbakgrunden spelar numera mindre roll när det handlar om våra möjligheter att delta i kulturlivet. Men allt mer avgörande är bostadsorten och tillgången till bredband.

Urbaniseringen slår in i kulturpolitiken på ett brutalt vis. Det visar de senaste rapporterna från Myndigheten för kulturanalys.

När det gäller egna aktiviteter - slöjd, handarbete, läsning, lyssna på musik etc - är landsbygdsborna och glesbygdsborna ungefär lika aktiva som stadsborna. Men det professionella kulturutbudet blir allt mer ojämnt fördelat, både det som är kommersiellt och det som finansieras av skattemedel.

Vita fläckar breder alltså ut sig i Kultursverige. Den kommersiella kulturen söker sig till den stora publiken och regionerna kan styra de offentliga kulturpengarna till egna, regionala profiler. Något utjämningsbidrag för kultur finns inte. Frågan är hur stora de vita fläckarna kan tillåtas bli, innan de förvandlas till ett politiskt problem.

Tidigare fanns obligatoriska krav att regionerna skulle rapportera om var i geografin kultursatsningarna hamnade. Sedan förra året behövs det inte längre. Myndigheten för kulturanalys vädjar nu om att en nationell lägesbeskrivning av kulturutbudet i kommunerna bör tas fram regelbundet.

De kulturpolitiska målen slår fast att kulturpolitiken ska främja allas möjlighet till kulturupplevelser och bildning.

"Alla". Där ingår också de som bor i det vita.