Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Zachrissons sköna golfsurr vaggade mig till sömns i väntan på Sarah, friidrotten – och den första svenska skrällen

 
Sommar-OS i Rio 2016
Visa alla artiklar

Annons

Fredag eftermiddag börjar friidrotten, som alltid funnits på det olympiska programmet.

Under torsdagen startade golfen, som var tillbaka efter 112 år.

Då somnade jag.

Men lugna och fina nu, alla som laddade med drivern från närmaste utslagstee.

Den där tuppluren hade inget med golf att göra

Det hade bara med behovet av en vilopaus inför fortsättningen och passade perfekt en dag när OS flöt fram på alla arenor utan antydan till braskande svenska medaljframgångar.

Från natten hade jag bagaget av 0–1 mot Japan, men det var ändå en turnering som jag aldrig egentligen gav mig in i – och sedan var det slut innan den ens började. I stället var den väl bara den sista glimrande påminnelsen om den där sköna skrällen i U21-EM i fjol.

Jag skyller egentligen på den alltid sagoberättande golfkommentatorn Göran Zachrisson.Det var han som gjorde att jag släppte bilden med blicken och lutade mig tillbaka – och bara lyssnade.

Nånstans där i början av golfsändningen inledde Zachrisson och experten Catrin Nilsmark (eller om det är tvärtom, ibland blir jag osäker) en dialog om de sjöar som ligger på golfbanan.

"De är handmade", sa Nilsmark – och sökte ett ord.

"Jag tycker vi kan säga att de är grävda", sa Zachrisson.

Och så höll de, mest han (!) på ett tag och det var så roligt och så lugnande att jag slumrade och egentligen inte missade mycket även om jag utan större golfkunnande skulle säga att sjöarna är konstgjorda.

Zachrisson håller konstnärlig världsklass i sitt kommenterande. Lika förtjust är jag förresten i den spralligt engagerade och kunniga Veronica Wagner från gymnastiken.

Henrik Stenson? Han är självklart med i toppen. Delad tvåa, tre slag efter ledande Marcus Fraser, Australien.

...tyvärr var jag vaken när judohoppet Martin Pacek i 100-kilosklassen försvann direkt så där snöpligt och jobbigt som det är i en sport med direktutslagning.

...dressyrlaget går bra! Får utöka kollen där. Finalklart. Finfint.

Friidrott alltså.

Jag säger inte att OS börjar nu, för Sarah Sjöström och Silver-Emma Johansson har sett till att de inledande svenskdagarna har varit fyllda av dramatik, smärta och medaljer.

Jag säger att friidrotten börjar, och den gör det med de största svenska hoppen.Inte Sanna Kallur, hon som inte är här för att se och lära utan för att ses och läras av (...återkommer till det, när det är dags, på tisdag), utan med Daniel Ståhl och Michel Thornéus.

Jag har hamrat in en tro till att Daniel Ståhl kommer att vara en skräll i den svenska OS-kampanjen i Rio; visst, han var femma i VM i fjol och femma i EM i somras – men nu tror jag han snurrar sig upp på pallen.

Han kvalar i alla fall under fredagen och det gör även Thornéus, som ju var centimetern från bronset i London men nu kvalade in i sista sekunden med en egen specialtävling i Sierra Nevada.

Samma upplägg även där: kval fredag, final lördag.

Men det finns faktiskt svenskt direkt i final redan den första dagen: Sara Lahti på 10 000 m för damer. 21-åringen som har något spännande i sitt löpsteg, även om motståndet självklart är övermäktigt här.

...Norges första OS-medalj i Rio kom i rodd, ett brons genom Kjetil Borch och Olaf Tufte. 40-årige Tufte har två OS-guld individuellt sedan tidigare och ett silver i dubbelsculler – och har förresten kört tio Vasalopp också, 55:a som bäst.

Jag hoppar i stort sett nationalsångsgate. Alla behöver inte vara Gianluigi Buffon, som alltid varit den som sjungit mest, högst och tydligast i den internationella fotbollen.

Alla får ladda som de vill. Det är matchen som följer som gäller.

För resten har vi Allsång på Skansen, sänds oavkortat och utan reklamavbrott i SVT.

Där får alla sångfåglar sitt.

Är det inte dags för den där svenska skrällen nu? Vad sägs om att Pia Sundhages nuvarande fotbollslag plötsligt vänder upp och ned på den nation hon förde till två OS-guld.

Kl 18.00 fredag kväll går den kvartsfinalen, Sverige mot USA.

En perfekt tid, med svenska TV-mått mätt. Borde inte bli något sömnpiller.

Sarah Sjöströms finalsimning natten mot i dag krävde mer – men var värt det. Tredje medaljen, ett brons.

TIDIGARE KRÖNIKOR:

Tors 11 aug: Sjöström simmar så att jag nästan får såna där Phelps-sugmärken av tevesoffan

Ons 10 aug: Ett smärtsamt tvärstopp för Team Herta från Hofors – men Frida har kommit till toppen för att stanna

Tis 9 aug: Stenmark-klass? Klüft-klass? – nej, det här var Sjöström-kross!

Må 8 aug: Skön repris av Silver-Emma – men den där kraschen gör fortfarande ont

Sö 7 aug: Det här är ett OS i TV som har allt – utom möjligen Stefan Åsberg och Jens Lind

Lö 6 aug: Abonnemanget är betalt, jag har de svenska medaljörerna klara för mig – men OS har redan förlorat en match

Fre 5 aug: Tio gnistrande OS-ögonblick i väntan på nya

NOSTALGI: Här blir Gefle IF-löparen Guld-Henry – och unik i den svenska OS-historien

LISTAN: Isaac och Theodor var först – nu blir Frida från Hofors den 60:e gästriken att tävla i sommar-OS