Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kronofogde anmäld till ansvarsnämnd

GÄVLE
Kronofogdemyndigheten är något som många har en alldeles speciell och ofta känslosam relation till. På senare tid har en konflikt blossat upp även inom myndigheten.

Annons
Sedan årsskiftet har en man varit anställd som kronoassistent i norra delen av länet. Han ville själv ha jobbet men har under hela anställningstiden konsekvent vägrat att genomgå de utbildningar som är nödvändiga för att kunna utföra det.
Nu har han anmälts till personalansvarsnämnden på Riksskatteverket av Gävleborgs kronodirektör, Sven Kihlgren.
- I grund och botten handlar det om rättigheter och skyldigheter på en arbetsplats, menar Kihlgren.
Den anmälde mannen har tidigare varit delgivningsman på kronofogdemyndigheten, ett arbete som inbegriper en hel del fältarbete. Som kronoassistent har han arbetat på kontor med handläggning av ärenden och kontroll av gäldenärer.
- Han sköter sina basala arbetsuppgifter, men eftersom vi snart inför ett nytt datasystem kommer han att behöva vidareutbilda sig, menar Kihlgren.
Regionkronodirektören menar att kronofogdemyndigheten på allt sätt försökt stötta mannen, men nu har tappat tålamodet. Den utpekade mannen har även erbjudits att gå tillbaka till sitt förra jobb, men vägrat.
- Det verkar som om han helt enkelt inte känner för att gå de fortbildningar som krävs för det nya jobbet, säger Sven Kihlgren.
Den anställde gick igår inte att nå för en kommentar.
Regionkronodirektören menar i sin anmälan att mannens beteende påverkar arbetsmoral och resultat inom kronofogdemyndigheten negativt.
Om allmänheten i sin tur har något att invända mot det, förtäljer inte historien...

MARTIN HOFVENSTAM
026-15 96 31
martin.hofvenstam@gd.se